Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2022. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok a világ országaiban A -H

Munkaszüneti napok a világ országaiban I - P

Munkaszüneti napok a világ országaiban R - Z

Iskolai naptár 2021 - 2022

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2022

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 
Disable Ctrl Key, Right click and F12
 

 

 

 

 

 

A méltányos kereskedelem (fair trade) világnapja
 

fair trade

 

Kapcsolódó cikk:
A Magyar Termék Napja
Európai kereskedelmi nap
Fogyasztóvédelmi világnap

2002 óta minden május második szombatján világszerte megemlékeznek e kereskedelmi rendszerről, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a fejlődő országokbeli termelők hátrányos helyzetére illetve a fenntartható fejlődésre.

Mi a fair trade (méltányos kereskedelem)?

A méltányos kereskedelem (fair trade) az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű, különösen a "Dél" termelői számára, jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat. FINE*

Mi a fair trade célja?

A hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatának megváltoztatása annak érdekében, hogy ne nőjön a szakadék a fejlett és fejlődő országok között, hanem a szegény régiók termelői is tisztes jövedelmet keressenek munkájukkal és folyamatos fejlődéssel javuljanak az esélyeik a nemzetközi versenyben.

Milyen előnyei származnak a termelőknek?

Magasabb jövedelem és életszínvonal
Jobb piacra jutási esélyek
Magasabb felvásárlói árak
Hosszútávú kereskedelmi kapcsolat
Nők egyenjogúsága
Védelem a gyermekek kizsákmányolása ellen
Emberi jogok érvényesítése

2.jpg

Miért jó a vásárlónak?

- kiváló minőségű terméket vásárol
- egészségre káros anyagtól mentes terméket kap
- vásárlásával a társadalmi igazságosság mellett szavaz
- génmódosítás (GM) nélküli terméket kap
- támogatja a kereskedelmi lánc leggyengébb érdekérvényesítő képességgel rendelkező tagját
- vásárlásával segíti a Millenniumi Fejlesztési Célkitűzések elérését (MDGs)
- az előállítás módja garantálja az élőhely- és fajtamegőrzést
- segély helyett esélyt ad a termelőknek, hogy méltóságban éljenek.

fair trade

Minden fair trade termék bio?

Mivel a "bio" minősítés feltételei nagyon szigorúak, nem minden termelő tudja teljesíteni őket már a fair trade rendszerbe való belépésekor (főleg a kisebb területtel rendelkező, szegényebb termelők). Ők szakmai segítséget, anyagi támogatást kapnak, hogy minél gyorsabban át tudjanak állni bio-termelésre (a fair trade minősítésnek nem feltétele a biominősítés, de a bio termelésre való törekvés igen!). Ezért van, hogy a fair trade termékek egy része nem viseli még a "bio" logót.

Mi biztosítja a fair trade termékek hitelességét?

Egy nemzetközi szervezet (FLO - Fair Trade Labelling Organisation) állapítja meg azokat a feltételeket, ami alapján egy termelőszövetkezete jogosultságot nyer a fair trade minősítésre. A termelő regisztrálja magát az FLO-nál és ezzel engedélyt kap a nemzetközi fair trade védjegy használatára.

Honnan tudom, hogy tényleg jó helyre kerül a pénz?

Az átlátható, visszakövethető kereskedelmi kapcsolatok biztosítják ezt. A termelőszövetkezetek egy egészséges alternatívát nyújtanak a nagyméretű gyárak embertelen munkakörülményeihez képest, ahol a védtelen dolgozók a minimálbért sem keresik meg és a profit nagy része a körülmények javításában nem érdekelt külföldi befektetők vagy helyi elit kezébe vándorol. Közös erővel a dolgozók kedvezőbb feltételekhez jutnak a hitel, az eladási ár és a nyersanyagok költségei tekintetében. Így többet keresnek, a profitot pedig egyenlő arányban osztják el, sokszor visszaforgatják közösségi fejlesztési projektekbe és kórházakat, iskolákat, csatornarendszert, stb. építenek belőle.

fair trade

Hogyan működnek a termelőszövetkezetek?

A termelőszövetkezet egy demokratikus elveken alapuló, profitorientált szervezet. Célja mégsem a profit vagy a befektetők hasznának maximalizálása, hanem hogy a munkahelyen is érvényt szerezzen a polgárokat megillető alapvető jogoknak és kötelességeknek. Elvei: egy fő - egy szavazat egyenlőség; szabad hozzáférés az információhoz (pld. átlátható könyvelés); szólásszabadság; források és bevételek igazságos elosztása; nők részvétele. A termelőszövetkezet tulajdonosai lehetnek a benne dolgozók, nem lehetnek viszont külső részvényesek, alapítók kis csoportja, partnerek. Felső vezetők és alkalmazottak azonos tulajdonhányaddal rendelkeznek, és a profitból/veszteségből is egyenlően részesednek.

Kaphat-e magyar termelő fair trade minősítést?

A fair trade kifejezetten a déli országok termelőinek és lakosságának támogatására jött létre, azért, hogy a segélyekre utaltság helyett biztosítani tudják saját megélhetésüket. A feltételek között rengeteg olyan szerepel, ami egy magyar termelő esetében furán hangzana: nem alkalmazhat rabszolgamunkát, sem gyermekmunkát, fair trade prémiumból iskolát, ivóvízhálózatot, egészségügyi intézményeket kell létesíteniük, stb.

fair trade


Ismert, hogy a magyar termelők helyzete is nehéz, hiszen ugyanazokkal a gazdasági nagyhatalmakkal kell küzdeniük, mint a déli termelőknek. A fair trade szervezetek annyit tudnak a magyar gazdák érdekében tenni, hogy az itthon is termelt áruknak nem teremtünk fair trade konkurenciát (pl. méz és bor). Az itthon termelt áruk méltányos kereskedelmének kulcsa a TE tudatos vásárlásod! 

Kik és hogyan közvetítenek a kereskedelmi folyamatban?

IMPORTŐRÖK: közvetlen kapcsolatban állnak a termelőszövetkezetekkel, így az eladásokból keletkező haszon is közvetlenül jut el a termelőkhöz és a közösségeikhez.

Mindig méltányos árat fizetnek a termékekért, akkor is, ha a világpiaci ár leesik.

Hitelt biztosítanak a termelőknek, ami segít elkerülni a csődöt az aratások közötti időszakban.

A bio-termelés támogatásával hosszú távon alapozzák meg a termelőgazdaságokat, miközben védik a közösségeket, a környezetet és a fogyasztókat a vegyszerektől.

Kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló hosszú távú kereskedelmi kapcsolatra törekszenek.

8.jpg

Milyen termékcsoportokat érint a méltányos kereskedelem?

VÉDJEGYES termékek: Kávé, tea, kakaó, nádcukor, csokoládé, banán, méz, bor, rizs, gyümölcslevek, szárított és friss gyümölcsök (banán, narancs), sportlabdák,focilabda, virágok.
További termékek: kézműves, dekorációs termékek: kiegészítők, ékszerek, textíliák, kerámiák, fonott kosarak. Több mint 800 termék.
Mindezekről részletesen olvashatsz honlapunkon a Termékek/Termékfélék menüpont alatt.

Mennyibe kerül egy-egy termék? Többe kerül? Miért?

A gazdaságos-akciós csokikhoz és kávékhoz képest drágább. Ha a biotermékeket nézzük, melyek előállítása többe kerül vagy a speciális, minőségi kávékat és teákat (a fair trade termékek ebbe a kategóriába tartoznak), az ár néha alacsonyabb a jelenleg kapható termékek áránál.

12.jpg

Mely országok kapcsolódnak be a fair trade rendszerbe termelőként?

Összességében Afrika, Ázsia, latin-Amerika 50 országából 420 termelőszövetkezet vesz részt a termékek előállításában,mintegy 800.000 farmer és munkás család számára biztosítva tisztes megélhetést.

Mely országok kapcsolódnak be a fair trade rendszerbe fogyasztóként?

Ausztria, Belgium, Kanada, Dánia, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Írország, Japán, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Finnország, Svédország, Svájc, USA, Mexikó, Ausztrália, Új-Zéland, Csehország, Szlovákia, Bulgária, Lettország, 2005-ben MAGYARORSZÁG! 

fair trade

Mekkora részét teszi ki a nemzetközi kereskedelemnek?

0.35 százalékát!

Védjegyes termékekből 2008-ban z 2,2 milliárd euró forgalmat jelentett, 70 országot érintve.

A WFTO tagjai által keletkezett orgalom 2 milliárd USA dollár,

azaz 3,5 milliárd euro volt. 

fair trade

forrás: fairvilag.hu

Oldal tetejére

Vissza májushoz

 

  

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia    *****    Elena Hill, valódi lázadó, vagy éppen jó kislány? Milyen sorsot szán neki a jövõ?    *****    Melody Redwine mûvész lelkû, vidám és nagyon tudatos lány, és nem mellesleg... BOSZORKÁNY.    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Linkinlady    *****    A kamaszkor eleve zûrös, de ha valaki természetfelettinek született, nem a hormonok jelentik a legnagyobb problémát.    *****    Lauren McCellan nem sejtette elõre, hogy mibe csöppen, amikor elindult a választáson... Aztán megnyerte.    *****    Asha Kendare-t a családja egy ballépés miatt számûzte, de nem biztos, hogy a boszorka tanult is az esetbõl.    *****    Castiel bukott angyalként beleszeretett egy halandóba... Egy boszorkányba. A szerelmüket örökre elátkozták?    *****    Daxton Lewiev valódi vérfarkas, akinek fontos a családi büszkeség, és a vérvonal tisztasága, de ez vajon elegendõ?    *****    Egy apró, kreatív közösség, akik szeretettel várják új tagjaikat. Írjuk meg együtt ezt a történetet! - Csatlakozz! - RPG    *****    Ágica könyvtára - Mindent az olvasásról - Beszélgetések könyvekrõl, olvasásról! :) - Frissen nyílt oldal