Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2022. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok a világ országaiban A -H

Munkaszüneti napok a világ országaiban I - P

Munkaszüneti napok a világ országaiban R - Z

Iskolai naptár 2021 - 2022

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2022

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 
Disable Ctrl Key, Right click and F12
 

 

 

 

 

 

Óceánok világnapja - június 8.

 

Óveánok Világnapja  -  Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
 

Ezen a napon emlékezünk meg, az óceánok életet adó szerepéről. 

 

Kapcsolódó cikkek:
Energiahatékonysági világnap
Környezetvédelmi világnap
A planetáris tudat világnapja
A víz világnapja

1992 júniusában az ENSZ Rio de Janeiró-i környezetvédelmi csúcsértekezletén jelölték ki ezt a napot az Óceánok világnapjává. Az óceán mindannyiunk életére hatással van, mindegy, hogy partvonalon, vagy szárazföldön élünk. Tehát kell a tudatosság, az, hogy tudjuk mit kell tennünk, hogyan kell élnünk megóvása érdekében.

Fontos, hogy az egyének gondolkodásmódja változzon, ami aztán hatással lesz az édesvizek és óceánok állapotára. Tudjunk meg többet arról, mit kapunk a vizektől, mely egyik lételemünk, s óriási szerepe van az élet kialakulásában, élelmiszerrel való ellátásunkban, a klíma változásban.

Tudtad, hogy az oxigén 80%-a az óceánokból származik?

A világ óceánjai mikrobákban bővelkednek, egy liter tengervízben kb. egy milliárd mikroorganizmus él.Ezek a tengeri lények az óceánokban a légzés 95 százalékáért felelősek, és ezzel hozzájárulnak az emberi faj túléléséhez szükséges feltételek megteremtéséhez. Ők a fő tisztogatók. Néhány mikroorganizmus a nitrogénkörforgást működteti a légköri nitrogén megkötésével, és hasonlóan csinálják ezt a szén-dioxiddal, kénnel, vassal, mangánnal, és más elemekkel is.

Az óceánok kiterjedése a Föld 71%-a. Az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceán együttes területe 320 millió négyzetkilométer. A világóceánokban lenyűgöző erő koncentrálódik: egyes kutatások szerint a tengerekben rejlő energia a Föld energiaszükségletének akár 25 százalékát is fedezheti.

Víz- és környezetvédelmi tízparancsolat:

- Tudjon meg többet az óceánokról, az internetből vagy közvetlen tapasztalatból.
- Takarékoskodjon autómosáskor, vagy öntözéskor!
- Csökkentse a háztartások vegyi-áru felhasználását, a gyomirtó-, növényvédő szereket, valamint a tisztítószereket.
- Csökkentse a hulladékképződést, a szemetet szelektálja az újrahasznosítás érdekében. A szerves hulladékból készítsen komposztot.
- Csökkentse azáltal a levegőszennyezést, hogy takarékos üzemanyag-felhasználású autót használ, szervezzen telekocsit. Ha meghibásodik olyan alkatrész, amiből olajat szivárog, haladéktalanul javíttassa meg.
- A környezet megóvása védelmében ne szemeteljen, mert a műanyag tárgyak sohasem bomlanak le.
- Ne háborgassa a tengeri állatok élő- és vonulási területeit.
- Vegyen részt a tengerpartok tisztaságának ellenőrzésében.
- Látogasson és szervezzen közösségi felvilágosító rendezvényeket ebben a témában.
- Feltétlenül adja át tapasztalatait, tudását ossza meg másokkal a gondolkodásmód megváltoztatása érdekében.

A műtrágyákból származó különböző vegyszerek és a műanyag hulladék aggasztó mértékben szennyezi a világ óceánjait és azok élővilágát.

Japán kémikusok (Nihon Egyetem, Chiba) azt kutatták, mivé lesz a mérhetetlen mennyiségű plasztik hulladék az óceánokban. A műanyag - elméletben - nem bomlik el, az óceán élővilágát nem mérgezi, "csak" emészthetetlen anyagokat etet meg az állatokkal, esetenként belegabalyodnak vagy megfulladnak tőle. A gyakorlatban viszont meglepően gyorsan szétesik az óceán vizében a műanyag szemét, potenciálisan mérgező anyagokat bocsátva a vízbe. Amikor a műanyag vegyületekre bomlik, biszfenol A-t (BPA-t) és polisztirén (PS) oligomereket bocsát a vízbe. Ezek olyan anyagok, amelyek megzavarhatják az állatok hormonháztartását, károsíthatják a szaporítószerveiket.

Becslések szerint a foszforszennyezés egyedül az Egyesült Államokban évi több mint kétmilliárd dolláros (400 milliárd forint) kárt okoz, a világszintű kár pedig feltehetőleg több tízmilliárd dollárra rúg.

Az UNEP tanulmánya szerint kizárólag a jobb hulladékgazdálkodás és a gazdasági növekedés “tisztább motorjai” felé való összehangolt elmozdulás biztosíthatja a világ óceánjainak jövőbeli egészségét, s ha a műanyagot értékes erőforrásként és nem szemétként kezelné az emberiség, az erős ösztönzést jelentene a gyűjtésére és újbóli felhasználására.

Példamutató magatartás: tengeri műanyaghulladékból mutatós porszívó

Szemétből készült porszívók

Ezek a színes Electrolux porszívók nem tudnak többet, mint a gyártó más termékei, legalábbis a teljesítményüket tekintve. Amiért különlegesek, az az, hogy részben újrahasznosított műanyagból - a tengerekben talált szemétből – készültek.

1.jpg

Ma már szinte elvárás, hogy a cégek valamilyen látványosan környezetbarát terméket is piacra dobjanak. Az Electrolux a tengerekben levő szemét mennyiségére akarta felhívni a figyelmet a Vacs of The Sea kollekciójával.

A svéd gyártó nyár elején búvárokat küldött az Északi-tenger, az Indiai-óceán, a Földközi-tenger, a Balti-tenger és a Csendes Óceán mélyére, hogy szedjenek szemetet. A tengerekben talált műanyag hulladékokat újrahasznosították, a homokozójátékok, zsetonok és egyéb törött játékok most az egyedi porszívókat „díszítik”.

2.jpg

A összesen öt darab porszívóból álló Vacs of The Sea kollekció nem otthoni használatra készült. A tervek szerint az egyiket elárverezik, a bevételből az újrahasznosítással kapcsolatos kutatásokat fogják finanszírozni. A másik négy porszívó pedig „világ körüli turnéra” indul.

3.jpg

Az Electrolux rengeteg műanyagot használ a termékeihez. Nemrég piacra dobták az Ultra One Green modellt, amely 70 százalékban újrahasznosított műanyagól készült.

A Föld összes vízmennyisége,
1898 - Természettudományi közlöny

Mai nap szeretnek mindent számokba foglalni és a statisztika szabályai szerint rendezni. Dr. Karsten ily szándéktól vezérelve, nem sajnálta a fáradságot, és földrajzi tudásunk mai állására támaszkodva, kiszámította, hogy hány köbméter víz is van a mi Földünkön. A számok, jóllehet csak kerek összegek, mégis érdekesek a közlésre, mert némi támasztékot nyujtanak az összehasonlításra.

Karsten számításai szerint:
 

Világtenger Közepes
mélység
méterben
Terület
négyzet-

km-ben
Köbtartalom
köbméterben
Csendes-óczeán 4083 161 137 000 685 000 000
Atlanti-óczeán 3763  79 776 000 300 000 000
Indiai-óczeán 3650  72 536 000 265 000 000
Északi-sark-tenger  818  12 563 000   10 000 000
Déli-sark-tenger 1300  15 630 000   23 000 000
Összes beltengerek együttvéve 1060  30 748 000   32 500 000

Így hát a Föld valamennyi tengerének felszíne együttvéve 3 679 000 000 km2 és köbtartalma 1 286 000 000 m3. Akkora vízmennyiség ez, hogy ha a tengerbôl kiemelkedô összes szárazföldeket és magaslatokat a hullámokba szórnák, mélységöknek csak egy huszadrészét töltenék ki.

by: VEJ

forrás: dfo.mpo.gc.ca, worldoceansday.ca, termeszetvilaga.hu

Vissza júniushoz

 

  

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia    *****    Elena Hill, valódi lázadó, vagy éppen jó kislány? Milyen sorsot szán neki a jövõ?    *****    Melody Redwine mûvész lelkû, vidám és nagyon tudatos lány, és nem mellesleg... BOSZORKÁNY.    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Linkinlady    *****    A kamaszkor eleve zûrös, de ha valaki természetfelettinek született, nem a hormonok jelentik a legnagyobb problémát.    *****    Lauren McCellan nem sejtette elõre, hogy mibe csöppen, amikor elindult a választáson... Aztán megnyerte.    *****    Asha Kendare-t a családja egy ballépés miatt számûzte, de nem biztos, hogy a boszorka tanult is az esetbõl.    *****    Castiel bukott angyalként beleszeretett egy halandóba... Egy boszorkányba. A szerelmüket örökre elátkozták?    *****    Daxton Lewiev valódi vérfarkas, akinek fontos a családi büszkeség, és a vérvonal tisztasága, de ez vajon elegendõ?    *****    Egy apró, kreatív közösség, akik szeretettel várják új tagjaikat. Írjuk meg együtt ezt a történetet! - Csatlakozz! - RPG    *****    Ágica könyvtára - Mindent az olvasásról - Beszélgetések könyvekrõl, olvasásról! :) - Frissen nyílt oldal