Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2022. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok a világ országaiban A -H

Munkaszüneti napok a világ országaiban I - P

Munkaszüneti napok a világ országaiban R - Z

Iskolai naptár 2021 - 2022

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2022

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 
Disable Ctrl Key, Right click and F12
 

 

 

 

 

 

A kóbor, hontalan állatok világnapja
 

A kóbor, hontalan állatok világnapja - Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
 

Kapcsolódó cikk:
Az állatok világnapja

Az Egyesült Államok  kezdeményezésére 1992 óta tartják meg A hontalan állatok világnapját.  Eredetileg minden év augusztusának 3. szombatján rendezték meg, később áttették augusztus 16-ára.

Az ünnep célja, hogy felhívja a lakosság és a hatóságok figyelmét a kérdésre és annak megoldatlanságára, a kóbor állatok menhelyen való elhelyezésére, a menhelyekről történő örökbefogadás fontosságára, valamint a nem kívánt szaporulat megakadályozására.

Magyarországon elsősorban az otthonról elkóborolt vagy kidobott kutyák adják a legtöbb feladatot az önkormányzatoknak és az állatvédőknek.

A figyelem felkeltésére készült ez a rövidfilm is.

Szánj rá időt, hogy megtekintsd!Ezeken a napokon  a vadasparkokban  rendezvényeket szerveznek, amelyeken a felelős állattartás mellett, a vadállatokkal való viselkedés szabályaira is felhívják a figyelmet, valamint tanácsokkal szolgálnak a lakóközösségben tartott hobbiállatokkal való törődésről. Ennek érdekében ingyenes előadásokat, állatbemutatókat és szakvezetéseket tartanak. Gondoltak a legfiatalabb korosztályra is, ezért a szakmai bemutatókat rajzfoglalkozás, festés, rajzverseny, vadállat-simogatás mellett játékos vetélkedők, látványetetések egészítik ki.  A vadaspark trénereinek vezetésével az érdeklődők  körsétán ismerkedhetnek meg az ott élő állatokkal.


Ebadó, pró és kontra

Gazdát keres az ebadó

Az Országgyűlés elfogadta, az állatvédők üdvözlik, az önkormányzatok azonban egyelőre csak méregetik az ebrendészeti díjat, más néven az ebadót. A fakultatív módon bevezethető adónem évi hatezer forintos terhet jelentene a kutyatartók számára, a veszélyes ebek gazdái pedig húszezer forintot is fizethetnének az állat után. Az ebadó beszedése ugyanakkor költséges és sok adminisztrációval járó folyamat – bevételének pedig csak felét kapná meg saját célokra az önkormányzat.

Adómentes a magyar vizsla

Túlnyomó többséggel fogadta el hétfőn az Országház az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását. A változás értelmében az önkormányzatok ezentúl saját belátásuk szerint éves szintű ebrendészeti adót vethetnek ki a gazdákra – ennek összege átlagos kutyák esetében maximum hatezer forint lehet, veszélyes egyedek után azonban évente húszezer forintot is kérhet majd a város vezetése. Az adó alól mentesülnének az ivartalanított állatok és az őshonos magyar kutyafajták – így a kuvasz, a puli, a pumi vagy a komondor, illetve a magyar vizsla és az erdélyi kopó is, amennyiben nem tekinthetőek veszélyesnek. A hat vagy húszezer forintos adó alól mentesülnek továbbá a jelző-, vakvezető és mentő, rokkant-segítő, vagy terápiás kutyák: a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban, vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott; az ivartalanított; az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen, vagy állatvédelmi szervezet telephelyén tartott; valamint állatmenhelyről, ebrendészeti telepről, vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott kutyák is.
A hétfői törvénymódosítás másik lényeges eleme a háromévenkénti kötelező ebösszeírás, ami az eddiginél komolyabb és részletesebb nyilvántartást tesz lehetővé: a kutyák neve és neme, kora, fajtája, színe mellett gazdáik nevét, telefonszámát, e-mail címét is rögzítenék az összeírók. Szintén újdonság a korábbi szabályozáshoz képest, hogy egy-két fajtól eltekintve ezen túl nem lehetne állatokat tartani pusztán a prémjükért.

Magyarországon becslések szerint jelenleg 2 millió kutya élhet, a kóbor állatok száma pedig elérheti a 150-200 ezret is. A módosító javaslat részben az utóbbi állományt csökkentheti, hiszen az ebrendészeti díj összegéből menhelyeket lehetne bővíteni, korszerűsíteni, s az adómentességgel az állatok ivartalanítására is ösztönöz. Kérdéses ugyanakkor, melyik önkormányzat vezeti be majd ezt a sok adminisztrációval és kevés bevétellel járó díjformát – és hogy ki dönti el, milyen egy „veszélyes kutya”. A szabályozás szerint veszélyesnek tekinthető az az állat, amelyik még senki sem bántott, de pszichikai vagy fizikai állapota alapján képes lenne sérülést okozni egy embernek – ebben az értelemben pedig veszélyes lehet egy felhergelt tacskó is.

A kutya vacsorája

Az ebrendészeti hozzájárulás bevezetését jó döntésnek tartja Berey Attila, a Herman Ottó Magyar Országos Állat – és Természetvédő Egyesület (HEROSZ) elnöke, mondván, ez segít kontrollálni az irreálisan nagy hazai kutyapopulációt. „A támogatások egy része állatvédelmi alapba kerülne, ami nagy segítséget jelenthet az menhelyek és ebrendészeti telepek vezetőinek is, most, amikor a legtöbb területen forráskivonás várható” – vélte Berey.

A HEROSZ vezetője szerint az évi maximum hatezer forintos díj sem jelent igazán nagy terhet, hisz aki kutyát gondoz, az havi öt-tízezer forint alatt amúgy sem ússza meg, akinek pedig az összeg éves szinten is nehézséget okoz, „az inkább ne tartson állatot.” A felvetésre – miért a gondos állattartók fizessék meg a kóbor kutyák befogásának, tartásának költségeit – Berey a kutyák iránti közös felelősségvállalást említette; a keretből oltóanyagokat lehet vásárolni, illetve ivartalanítani a befogott állatokat, ami szintén társadalmi érdek. A nyilatkozó a veszélyes kutyák után fizetendő 20 ezer forintos összeget sem tartja irreálisan magas összegnek, a cél szerinte ugyanis az, hogy minél kevesebben tartsanak közveszélyes kutyafajtákat. „Kinológus és állatorvos is segíthet annak eldöntésében, hogy melyik kutya számít veszélyesnek; a vizsgálat során figyelembe veszik, hogy korábban támadott-e meg már valakit, közterületen vagy saját territóriumán tette ezt, és milyen sérülések okozására képes” – jegyezte meg kérdésünkre Berey Attila.

A HEROSZ elnöke szerint ugyanakkor a díjnál sokkal fontosabb, hogy bevezetik végre a háromévenkénti ebösszeírást, ami reális képet nyújt a gondozott kutyák számáról, egészségi állapotáról, és minden állatot nyilvántartásba vezet majd. „Az utóbbi években drasztikusan csökkent például a veszettség elleni oltások száma, egyszerűen azért, mert nem lehetett ellenőrizni a dolgot; pedig ez gyógyíthatatlan betegség, és a mi érdekünk, hogy minden kutya védett legyen ellene – emlékeztetett Berey, aki szerint az összeírással erre is nagyobb hatást gyakorolhatnak majd. Az adatok egy országos, bárhonnan lekérhető nyilvántartásba kerülnek, segítségével tehát az elszökött vagy kidobott kutyák jó részét azonosítani lehetne – még akkor is, ha otthonuktól távol bukkannak fel. Kérdésünkre, hogy az ebrendészeti díjért cserébe méltányosnak tartana valamilyen szolgáltatást, nemmel felelt: szerinte a díj és az ellátás két külön terület, s az állatorvosi kezelésért magunknak kell fizessünk.

Valamit valamiért

Más véleményen van a szolgáltatásokkal kapcsolatban az Orpheus Állatvédő Egyesület: a szervezet szintén üdvözölte az állatvédelmi szabályok szigorítását, ám szerintük az ebrendészeti díj fejében a hatóságok valamilyen ellenszolgáltatást is kellene nyújtsanak (védőoltás, féregtelenítés, adott esetben ivartalanítás), a kiszabott összeg nagyságától függően. Az Orpheus szerint elsősorban a felelőtlen állatszaporítást kellene megelőzni, visszaszorítani – „hiszen annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyiknek meg sem kell születnie.”

Szerkesztőségünk megkereste a témával kapcsolatban Horváth Dávid állatorvost, a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezetének vezetőjét is, aki szükségtelennek nevezte az ebrendészeti díj bevezetését: az egyébként is nehéz gazdasági helyzetben ez csak újabb terhet jelent állatkedvelő- és tartó embereknek. Becslése szerint az elmúlt 12 évben egyébként közel ötezerről kétezer alá csökkent a kerületében nyilvántartott kutyák száma – részben a gazdasági válság hatására. Ezzel párhuzamosan, a krízis miatt sok állatot az utcára tettek – jegyezte meg Horváth, az Állategészségügyi Telep adatait idézve.

Abban ugyanakkor a nyilatkozók egyetértettek, hogy az állatvédelmi törvény szigorítása rövid távon ismét megnövelheti a kóbor kutyák számát. Elképzelhető, hogy sokan épp a díj miatt szabadulnak meg majd állataiktól – vélekedtek.

Sűrű fillér helyett ritka forintot

Az Orient Press Hírügynökség a törökbálinti és a budaörsi önkormányzatnál is érdeklődött: bevezetnék-e az ebrendészeti díjat. „Törökbálinton jelenleg mintegy 4 ezer kutya élhet, de gazdáikra nem rónánk ki ilyen adót; sok és túl költséges adminisztrációval járna, csekély bevétel ellenében” – jegyezte meg kérdésünkre Turi István helyi polgármester, aki eb, füst és kerítéspénz helyett inkább kevesebb, de komolyabb adótételt tart célravezetőnek, „sűrű fillér helyett ritka forintot”. Hasonló álláspontra helyezkedik Budaörs is, ahol becslések szerint mintegy 3 ezer kutyát tarthatnak. „Mivel a törvény előírja, hogy a befolyt ebrendészeti hozzájárulásnak legalább a felét a kutyák ivartalanítására vagy egyéb ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására kell fordítani, így nem valószínű, hogy a nem túl jelentős bevétel reményében felvállalja az önkormányzat az új adó beszedésével kapcsolatos adminisztrációs terheket.” – válaszolt megkeresésünkre Varró Jenőné budaörsi polgármesteri asszisztens.

Az érdi önkormányzat egyelőre csak mérlegeli az ebrendészeti díjjal kapcsolatos teendőket – tudtuk meg Arató Zsolttól, a helyi polgármesteri hivatal sajtófőnökétől. A több mint 60 ezres lakosságú városban egyébként sok kutya él; pontos számuk nem ismert, ingatlanonként azonban akár három állat is tartható itt engedély nélkül. ( Koncz Tamás OrientPress Hírügynökség)

Kislexikon

Kinológus:

A kinológusok azok a szakemberek, akik a kutyafélék fejlődéstörténetével, a kutyafajták kialakulásával foglalkoznak. Emellett értenek a kutya anatómiájához is, mely elengedhetetlen része egy kutyafajta standardjának. Egy standardban nem csak a kutya felépítése, hanem vérmérséklete, használhatósága is le van írva. A kinológia fontos eleme még a viselkedés (etológia), a kutyafajták örökletes képességei (például a pásztorkutyák terelőösztöne) és betegségei is. A kinológus ért a kutyatenyésztéshez, ami magába foglalja például több színváltozatú fajta keresztezésének lehetőségeit.

forrás: MTI, amerikaihirujsag.com

Vissza augusztushoz

 

  

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia    *****    Elena Hill, valódi lázadó, vagy éppen jó kislány? Milyen sorsot szán neki a jövõ?    *****    Melody Redwine mûvész lelkû, vidám és nagyon tudatos lány, és nem mellesleg... BOSZORKÁNY.    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Linkinlady    *****    A kamaszkor eleve zûrös, de ha valaki természetfelettinek született, nem a hormonok jelentik a legnagyobb problémát.    *****    Lauren McCellan nem sejtette elõre, hogy mibe csöppen, amikor elindult a választáson... Aztán megnyerte.    *****    Asha Kendare-t a családja egy ballépés miatt számûzte, de nem biztos, hogy a boszorka tanult is az esetbõl.    *****    Castiel bukott angyalként beleszeretett egy halandóba... Egy boszorkányba. A szerelmüket örökre elátkozták?    *****    Daxton Lewiev valódi vérfarkas, akinek fontos a családi büszkeség, és a vérvonal tisztasága, de ez vajon elegendõ?    *****    Egy apró, kreatív közösség, akik szeretettel várják új tagjaikat. Írjuk meg együtt ezt a történetet! - Csatlakozz! - RPG    *****    Ágica könyvtára - Mindent az olvasásról - Beszélgetések könyvekrõl, olvasásról! :) - Frissen nyílt oldal