Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2021. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2021 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2021 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2020 - 2021

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2021

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kersztény egység napja

 

A kersztény egység napja
 

A keresztény egység napját 1996 szeptembere óta tartják az ezeréves fennállását ünneplő Pannonhalmi főapátságban, szeptember 14-én.

Az első eseményen képviseltette magát a grúz, a román, a szerb, az orosz, a magyar ortodox egyház, jelen voltak a magyar katolikus, református és evangélikus egyház vezetői. A különböző országokból érkezett, különböző felekezetek hívőiből álló zarándokok, hívők, papok és püspökök ökumenikus istentiszteleten vettek részt.

Kérdések és válaszok - riport

Egyházuk számára mit jelent ez a nap?

Katolikus

A keresztények közötti egységre törekvést nagyon fontosnak tartjuk. Az Apostoli Szentszéknél, a katolikus egyház központi vezetésében külön Pápai Tanács működik a keresztény egység előmozdítására. Ez a hivatal a II. Ökumenikus Direktórium című dokumentumban újra összefoglalta az egység érdekében végzett munka elveit és szabályait. Eszerint az ökumenikus együttműködés megmutatja a világnak, hogy akik Krisztusban hisznek, s az ő Lelkéből élnek bátran és reménykedve próbálják legyőzni az emberi megosztottságokat.

E közös kötelességünk és örömünk által összetartozunk mindnyájan, akiket Krisztusról kereszténynek neveznek. Azért imádkozunk ezen a napon és persze különösen a minden évben január 18. és 25. között megrendezett Ökumenikus Imahéten, hogy ez a közösségünk egyre teljesebb és egyre láthatóbb legyen.

Evangélikus

Számunkra elsősorban január harmadik hete telik a keresztény egység jegyében, hiszen ez a hagyomány szerint szerte a világban ökumenikus imahét. Pünkösdöt is rendkívül kiemelkedő ünnepnek érezzük ebből a szempontból. Természetesen szeptemberben is fontos számunkra a keresztény egység, hiszen az egyházak felekezeti megoszlását csak ideig valónak tekintjük. Tudomásom szerint a pannonhalmi bencés testvérektől származik a gondolat, hogy szeptember 14-ét a keresztény egység napjának tartják. A római katolikus egyházon belül az ehhez a rendhez kötődő lelkiség különösen is nyitott más felekezetek, így a protestánsok felé.

Református

A református egyház is, mint a többi történelmi felekezet, az ökumenikus imahéten szokta ünnepelni a kereszténység egységét, ami minden év januárjában kerül megrendezésre. Ilyenkor ünnepeljük a Krisztus-hívők egységét és közösségét, hiszen Jézus Krisztusba vetett hitünk közös.

Ugyanazt a Jézus Krisztust tartja mindegyik egyház megváltójának és ugyanazzal a töretlen hittel tekintenek előre.

Nem kívánunk senkit hitében megkérdőjelezni, de felmerül a kérdés, hogy a XXI. században miért van szükség különböző keresztény felekezetekre, hiszen mindenkinek ugyanaz az Istene.

Katolikus

A különböző keresztény felekezetek létének oka nem a szükségszerűségben, hanem az emberi történelemben keresendő, konkrét emberi döntések, hibák, bűnök következménye. Jézus Krisztus egyetlen egyházat alapított, éppen ezért imádkozunk az egységért, amely mindenekelőtt Isten ajándéka, amit szakadatlanul kérnünk kell, ahogyan ezt maga Jézus tette az Utolsó Vacsora termében azért imádkozva, hogy „mindnyájan egy legyenek” (Jn 17, 21).

Evangélikus

Már az Újszövetség arról tanúskodik, hogy az egyházon belül különböző irányzatok vannak (péteri, páli, jakabi irányzat), ám ezek megférnek egymás mellett – amíg Krisztust tekintik fejüknek. A felekezetek ma is az egyház színgazdagságát jelentik.

Református

Az, hogy az ember miként ápolja a kapcsolatát az Úristennel és más emberekkel, annak különböző módjai léteznek. A kereszténység tehát sokszínű és ennek megvan a maga szépsége, egymástól tudunk tanulni.

Az emberek mintha elfordultak volna az egyháztól: meglátásuk szerint mi ennek az oka és miként lehetne visszavezetni az eltévedt bárányokat a hit ösvényére?

Katolikus

Ez egy nagyon összetett kérdés, sokféle kulturális, társadalmi folyamat hat abba az irányba, hogy az embereket eltávolítsa az egyháztól. Ugyanakkor a mi feladatunk az, hogy hitelesen, örömmel éljünk hitünk tanítása szerint és akkor mindig lesznek olyanok, akiket ez a példa vonz és csatlakozni szeretnének hozzánk.

Evangélikus

A szekularizáció modern és általános jelenség. Ezen az egyházak sopánkodhatnak is, de tekinthetik feladatkijelölésnek. Amennyiben az egyház nem egyszerűen a hierarchiát, hanem a hívek közösségét jelenti, akkor természetes módon jelen van az emberek között. Egy régi megfogalmazás szerint: „a laikusok – világi hívők – az egyház reprezentánsai a világban."

Református

Az egyháznak mindig az volt a feladata, hogy az örömhírt, az evangéliumot, a szabadulást eljuttassa az emberekhez. Ez a feladata nem változott semmit az évszázadok folyamán. Ma nyilván a mai kor nyelvén szükséges megszólalni, hogy mindezt képesek legyünk befogadhatóvá tenni az emberek számára, hiszen másféle életritmusban éljük az életünket, mint akár húsz-harminc évvel ezelőtt. Az egyháznak mindig ehhez kell alkalmazkodnia anélkül, hogy feladná alapvető hitelveit.

Egyházuk mit vár az új kormánytól támogatás téren?

Katolikus

Egyrészt közfeladatot ellátó intézményeink számára egyenlő finanszírozást, másrészt bízunk abban, hogy partnerként tudunk együttműködni az élet különböző területein az egész társadalom javára. Ennek körvonalai reményeink szerint a közeljövőben konkretizálódnak.

Evangélikus

Elsősorban nem anyagiakat (bár a korábbi tartozások ismeretében és az egyház közszolgálati tevékenységére tekintettel azt is), hanem esélyegyenlőséget, azonos elbírálást – például az EU-s pályázatokban –, valamint az egyházban folyó értékteremtő munka megbecsülését.

Református

Partnerséget és párbeszédet, ezek a legfontosabbak. Eddig az volt a probléma, hogy az elmúlt évek alatt a kormány nem volt hajlandó tárgyalni és partneri viszonyt kialakítani velünk. Azt várjuk, hogy a társadalom javára tudjuk fordítani azokat az értékeket, amelyeket az egyház magában hordoz.

forrás: hirextra.hu - Győry S. József(2010)

Akiktől a válaszokat kaptuk:

A Magyarországi Evangélikus Egyház részéről dr. Fabiny Tamás püspök úr, a Magyarországi Református Egyháztól Csoma Áron szóvivő adott választ a kérdéseinkre. A Magyar Katolikus Egyház részéről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerkesztőségünkhöz eljuttatott véleményét olvashatják.

Vissza szeptemberhez

 

Ajándék ötlet - tacskó kutya
A
jándék ötlet 

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.