Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2022. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok a világ országaiban A -H

Munkaszüneti napok a világ országaiban I - P

Munkaszüneti napok a világ országaiban R - Z

Iskolai naptár 2021 - 2022

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2022

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 
Disable Ctrl Key, Right click and F12
 

 

 

 

 

 

Alzheimer világnap
 

Alzheimer világnap

 

Az Egészségügyi Világszervezet támogatásával, a Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte 1994-ben az Alzheimer világnap létrejöttét, melynek napja szeptember 21.

Alzheimer világnap

A betegséget az 1864-ben született bajor orvos és pszichiáter, Alois Alzheimer írta le először a múlt század elején 1907-ben, s így róla nevezték el.

Az Alzheimer-kór az időskor betegsége. A központi idegrendszert támadja: az agyban olyan fehérjelerakódások keletkeznek, amelyek – a feltételezések szerint – felfalják az agysejteket.

A következmény: először a személyiség, majd a test is elpusztul.

Alzheimer világnap

Megelőzési tanácsok

 Léteznek azonban olyan módszerek, amelyekkel a demenciával kapcsolatos kockázatok elkerülhetők. A kutatók már több különböző módját találták meg annak, hogyan védhetjük meg agyunkat számos veszélytől, és a közeljövőben még több ilyen felfedezés várható. Amennyiben testileg és szellemileg is egészséges akar maradni a jövőben, tartsa észben a következő tanácsokat:

    Maradjon aktív! A passzív, fizikai aktivitást és testmozgást nélkülöző életforma kedvez a demencia kialakulásának. Ráadásul számos más megbetegedés is megelőzhető azzal, ha a lehető legtovább aktív életet élünk. Tudósok bebizonyították, hogy idős korban bőséges testmozgással a szellemi teljesítmény lanyhulásának veszélye akár 50 százalékkal is csökkenthető.

    Tornáztassa az agyát! Könnyebb megőrizni mentális képességeinket, ha szeretünk írni, olvasni, rejtvényt fejteni, hangszeren játszani, vagy akár sokat beszélni. Minél keményebben dolgozik agyunk, annál aktívabb marad idősebb korunkban. Csodákat tesz emlékezőtehetségünkkel például a zongorázás, mert a szükséges finommotoros készségek serkentik az agyi keringést. Ugyanez a hatás érhető el, ha ujjainkkal két teniszlabdát forgatunk a tenyerünkben. A tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy az „agytorna” csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

    Mentális fitnesz. Ha nem állítjuk újabb és újabb kihívás elé agyunkat, akkor az agysejteket összekapcsoló hálózat elvékonyodik. Az agy edzésének megszámlálhatatlanul sok módja létezik. Például próbáljon meg az újságból néhány oldalt fejtetőre állítva elolvasni! Vagy gyűjtse össze a lehető legtöbb olyan kifejezést, ami tartalmazza a „víz” vagy a „nap” szavakat. Az agy edzésének módjairól rengeteg könyv született, a legközelebbi könyvesboltban biztosan talál párat.

    Étkezzen egészségesen! Az egészséges étrend, amely gazdag C- és E-vitamint tartalmazó gyümölcsökben és zöldségekben, szintén csökkenti a demencia kialakulásának veszélyét. Emellett havonta legalább egy alkalommal halat is érdemes fogyasztani. A túlzottan zsíros és kalóriadús étrend viszont túlsúlyhoz vezethet, ami az agy megfelelő vérellátásának megakadályozásával fokozza a demencia kockázatát.

    Kevesebbszer „a pohár aljáig”! Az emberi test számára „méreg” a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás. Mindkettő pusztítja az agysejteket, ami szintén demenciát eredményezhet.

    Ügyeljen szíve egészségére! Az olyanszív- és érrendszeri betegségek, mint a magas vérnyomás, módszeres kezelést igényelnek, ezzel csökkenthető az agy vérellátásában bekövetkező fennakadás, ezáltal a demencia kialakulásának veszélye.

    Cukorbetegség és stressz – szintén gondot jelent! A cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavar, valamint a hosszan tartó, rendkívüli stressz növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Ezek közvetett módon összefüggenek az időskori demencia kialakulásának fokozott veszélyével.

    Védje a fülét! A hallás fokozatos elvesztése bizonyíthatóan kedvez az időskori demencia kialakulásának. Ezt figyelembe véve, a fülünket is érdemes megvédeni az egészségre ártalmas hatásoktól.

    Gondolkodjon pozitívan! A depresszió szintén a demencia kialakulásának egyik rizikófaktora, és a demenciához hasonló tüneteket mutathat ­– különösen a fiatalok körében. A demencia korai formája, bár ritkán fordul elő, de már 30 éves kortól is diagnosztizálható, amennyiben nem kezeljük a depressziót.

    A szennyezés ártalmas! Egyre több olyan kimutatás áll rendelkezésünkre, ami azt mutatja, hogy azok az emberek, akik például rendszeresen permetezőszerekkel kerülnek közelségbe (mint a mezőgazdasági munkások vagy a szőlőművelők), továbbá mérgező nehézfémekkel vagy festékoldó szerekkel dolgoznak, fokozott veszélynek vannak kitéve a demencia kialakulásának tekintetében. Amennyire lehetséges, óvjuk magunkat a káros környezeti hatásoktól!

    Inkább a nemek, mint a gének kérdése. A demencia ritkán vezethető vissza örökletes okokra. Sokkoló azonban, hogy a nők sokkal hajlamosabbak a demenciára, mint a férfiak. A 65-90 év közötti demenciás betegek 71 százaléka nő, ezért számukra még fontosabb az elővigyázatosság.

forrás: webbeteg.hu, allianz.hu

Oldal tetejére

Vissza szeptemberhez

 

  

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia    *****    Elena Hill, valódi lázadó, vagy éppen jó kislány? Milyen sorsot szán neki a jövõ?    *****    Melody Redwine mûvész lelkû, vidám és nagyon tudatos lány, és nem mellesleg... BOSZORKÁNY.    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Linkinlady    *****    A kamaszkor eleve zûrös, de ha valaki természetfelettinek született, nem a hormonok jelentik a legnagyobb problémát.    *****    Lauren McCellan nem sejtette elõre, hogy mibe csöppen, amikor elindult a választáson... Aztán megnyerte.    *****    Asha Kendare-t a családja egy ballépés miatt számûzte, de nem biztos, hogy a boszorka tanult is az esetbõl.    *****    Castiel bukott angyalként beleszeretett egy halandóba... Egy boszorkányba. A szerelmüket örökre elátkozták?    *****    Daxton Lewiev valódi vérfarkas, akinek fontos a családi büszkeség, és a vérvonal tisztasága, de ez vajon elegendõ?    *****    Egy apró, kreatív közösség, akik szeretettel várják új tagjaikat. Írjuk meg együtt ezt a történetet! - Csatlakozz! - RPG    *****    Ágica könyvtára - Mindent az olvasásról - Beszélgetések könyvekrõl, olvasásról! :) - Frissen nyílt oldal