Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2021. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2021 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2021 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2020 - 2021

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2021

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alzheimer világnap
 

Alzheimer világnap

 

Az Egészségügyi Világszervezet támogatásával, a Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte 1994-ben az Alzheimer világnap létrejöttét, melynek napja szeptember 21.

Alzheimer világnap

A betegséget az 1864-ben született bajor orvos és pszichiáter, Alois Alzheimer írta le először a múlt század elején 1907-ben, s így róla nevezték el.

Az Alzheimer-kór az időskor betegsége. A központi idegrendszert támadja: az agyban olyan fehérjelerakódások keletkeznek, amelyek – a feltételezések szerint – felfalják az agysejteket.

A következmény: először a személyiség, majd a test is elpusztul.

Alzheimer világnap

Megelőzési tanácsok

 Léteznek azonban olyan módszerek, amelyekkel a demenciával kapcsolatos kockázatok elkerülhetők. A kutatók már több különböző módját találták meg annak, hogyan védhetjük meg agyunkat számos veszélytől, és a közeljövőben még több ilyen felfedezés várható. Amennyiben testileg és szellemileg is egészséges akar maradni a jövőben, tartsa észben a következő tanácsokat:

    Maradjon aktív! A passzív, fizikai aktivitást és testmozgást nélkülöző életforma kedvez a demencia kialakulásának. Ráadásul számos más megbetegedés is megelőzhető azzal, ha a lehető legtovább aktív életet élünk. Tudósok bebizonyították, hogy idős korban bőséges testmozgással a szellemi teljesítmény lanyhulásának veszélye akár 50 százalékkal is csökkenthető.

    Tornáztassa az agyát! Könnyebb megőrizni mentális képességeinket, ha szeretünk írni, olvasni, rejtvényt fejteni, hangszeren játszani, vagy akár sokat beszélni. Minél keményebben dolgozik agyunk, annál aktívabb marad idősebb korunkban. Csodákat tesz emlékezőtehetségünkkel például a zongorázás, mert a szükséges finommotoros készségek serkentik az agyi keringést. Ugyanez a hatás érhető el, ha ujjainkkal két teniszlabdát forgatunk a tenyerünkben. A tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy az „agytorna” csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

    Mentális fitnesz. Ha nem állítjuk újabb és újabb kihívás elé agyunkat, akkor az agysejteket összekapcsoló hálózat elvékonyodik. Az agy edzésének megszámlálhatatlanul sok módja létezik. Például próbáljon meg az újságból néhány oldalt fejtetőre állítva elolvasni! Vagy gyűjtse össze a lehető legtöbb olyan kifejezést, ami tartalmazza a „víz” vagy a „nap” szavakat. Az agy edzésének módjairól rengeteg könyv született, a legközelebbi könyvesboltban biztosan talál párat.

    Étkezzen egészségesen! Az egészséges étrend, amely gazdag C- és E-vitamint tartalmazó gyümölcsökben és zöldségekben, szintén csökkenti a demencia kialakulásának veszélyét. Emellett havonta legalább egy alkalommal halat is érdemes fogyasztani. A túlzottan zsíros és kalóriadús étrend viszont túlsúlyhoz vezethet, ami az agy megfelelő vérellátásának megakadályozásával fokozza a demencia kockázatát.

    Kevesebbszer „a pohár aljáig”! Az emberi test számára „méreg” a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás. Mindkettő pusztítja az agysejteket, ami szintén demenciát eredményezhet.

    Ügyeljen szíve egészségére! Az olyanszív- és érrendszeri betegségek, mint a magas vérnyomás, módszeres kezelést igényelnek, ezzel csökkenthető az agy vérellátásában bekövetkező fennakadás, ezáltal a demencia kialakulásának veszélye.

    Cukorbetegség és stressz – szintén gondot jelent! A cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavar, valamint a hosszan tartó, rendkívüli stressz növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Ezek közvetett módon összefüggenek az időskori demencia kialakulásának fokozott veszélyével.

    Védje a fülét! A hallás fokozatos elvesztése bizonyíthatóan kedvez az időskori demencia kialakulásának. Ezt figyelembe véve, a fülünket is érdemes megvédeni az egészségre ártalmas hatásoktól.

    Gondolkodjon pozitívan! A depresszió szintén a demencia kialakulásának egyik rizikófaktora, és a demenciához hasonló tüneteket mutathat ­– különösen a fiatalok körében. A demencia korai formája, bár ritkán fordul elő, de már 30 éves kortól is diagnosztizálható, amennyiben nem kezeljük a depressziót.

    A szennyezés ártalmas! Egyre több olyan kimutatás áll rendelkezésünkre, ami azt mutatja, hogy azok az emberek, akik például rendszeresen permetezőszerekkel kerülnek közelségbe (mint a mezőgazdasági munkások vagy a szőlőművelők), továbbá mérgező nehézfémekkel vagy festékoldó szerekkel dolgoznak, fokozott veszélynek vannak kitéve a demencia kialakulásának tekintetében. Amennyire lehetséges, óvjuk magunkat a káros környezeti hatásoktól!

    Inkább a nemek, mint a gének kérdése. A demencia ritkán vezethető vissza örökletes okokra. Sokkoló azonban, hogy a nők sokkal hajlamosabbak a demenciára, mint a férfiak. A 65-90 év közötti demenciás betegek 71 százaléka nő, ezért számukra még fontosabb az elővigyázatosság.

forrás: webbeteg.hu, allianz.hu

Oldal tetejére

Vissza szeptemberhez

 

Ajándék ötlet - tacskó kutya
A
jándék ötlet 

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.