Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2021. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2021 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2021 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2020 - 2021

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2021

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

 

 

Legújabb

Horgolt csörgő rágóka

Horgolt állatok

Horgolt játékvilág

 

  

A vakvezető kutyák világnapja

 

Vakvezető kutyák világnapja

 

Egyszer, ha úgy alakul, nézzetek bele egy vakvezető kutya szemébe. Érdemes!
Olyat láthattok benne, ami az emberekből javarészt már régen kiveszett. „

vakvezető kutyák világnapja

A Nagy-Britanniában lévő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetsége kezdeményezésére először 1994. április 27-én ünnepelték meg a Vakvezető kutyák világnapját, azóta az ünnep április utolsó szerdája.

Emlékezzünk meg ezekről a nem mindennapi állatokról!

Talán sokan nincsenek is tisztában azzal, mit tud egy vakvezető kutya, miért fontos megemlékeznünk róluk, és világnapot szentelni nekik. Nem véletlen a dolog, hiszen olyan csodálatos kutyákról van szó, amelyek emberek életét könnyítik meg, de nem csak megkönnyítik, hanem igazi barátjukká, társukká válnak. Hiszen a sérült embereknek azonkívül, hogy meg kell küzdeniük a betegség okozta nehézségekkel, szemben találják magukat a társadalom előítéletével is. Az állatok soha nem az alapján adnak szeretetet és segítséget, hogy egészséges-e valaki, hanem önszántukból, ösztönből.

 

vakvezető kutyák világnapja

 

A vakvezető kutyák a szemüket adják gazdáiknak, de sok mindenről le kell mondaniuk abból a célból, hogy megfelelő segítői legyenek a sérüléssel élő embertársuknak. Épp emiatt nem alkalmas bármelyik eb erre a feladatra, mert ha a munka során - a vakvezetés egy kemény munka a kutya számára - egyetlen pillanatra kizökken a koncentrációból, játéknak veszi a feladatot, akkor súlyos következményként megsérülhet a gazdája. A legalkalmasabb kutyák erre a célra a labrador retriever, a golden retriever és a német juhász fajták.

Mi a vakvezető kutya feladata?

A látássérült embert úgy vezetni, hogy kikerülje az útjába kerülő akadályokat, jelezni a lépcsőt, az ajtót, a le és fellépés lehetőségét, a zebrán az átkelés idejét, és az utasítások ellenére sem engedelmeskedni, ha a parancs veszélybe sodorhatja gazdáját. Nem utolsósorban a szeretet, amit egy ilyen kutyától kaphat a sérült ember, el sem mondható.

A vakvezető kutyák kiképzés után kerülhetnek gazdáikhoz. A háború után, 1916-ban hoztak létre iskolát vakvezető kutyák kiképzésére, a látássérült katonák életének megkönnyítésére. Magyarországon Ritthnovszki János volt az első, aki vakvezető kutyával közlekedett. 1978-banhozta létre a csepeli vakvezető kutyakiképző iskolát.

Az iskolában elsajátítják a kutyák az alapokat, legelőször elnyomni a veleszületett ösztönök egy részét, mint például a vadászat.

 

vakvezető kutyák világnapja

 

Aztán megtanulják, miként vezethetik gazdájukat úgy, hogy elöl haladjanak, valamint kalkuláljanak az ember magasságával is. Miután megfelelően tudja húzni a látássérültet, rengeteg gyakorlás során vésődik be, hogyan viselkedjen, jelezzen. A kiképzés alatt nagyon fontos a dicséret és a jutalmazás. Ezután már vezényszóra képesek lépcsőt, padot, liftet, postaládát, zebrát keresni. A vakvezető kutya viszont nem GPS, nem lehet beprogramozni a címet, ahova el akarunk jutni. A gazdájának kell tudni, hány sarokra, megállónyira van a cél, az oda vezető úton a kutya abban segít, hogy elkerülje a veszélyt a vak ember, ne menjen neki semminek, ne lépjen le a járdaszegélyről rosszkor.

Sajnos hazánkban kevés kutyát képeznek ki vakvezetésre. Míg Angliában 700 kutyát adnak át a vakoknak, nálunk mindössze 20 kiképzett ebet, pedig igény lenne rá.

vakvezető kutyák világnapja


Hogyan segítsünk a vakvezető kutyával közlekedőknek?

A vakvezető kutya jelzéssel van ellátva: hám és vörös kereszt jelzi, hogy segítő eb. Ne vonjuk el a figyelmét feladatáról: szólítással, riasztással, simogatással, saját kutyánkkal !
A vak embernek mindig a másik oldalon, vagyis ne azon az oldalon segítsünk, ahol a kutya van.
Ha zebránál áll a vak ember kutyájával, ne rángassuk a zebrára, csak szóljunk neki, mikor vált zöldre a lámpa, a kutya ugyanis nem látja a színt, a többi ember mozgására reagál.
Buszmegállóban tájékoztassuk a látássérültet, melyik busz érkezik, aztán hagyjuk, hogy a kutyája segítségére hagyatkozzon. A buszra először a vakvezető kutya száll fel, és üres helyet keres gazdájának, lefelé viszont a gazdi száll le előbb, majd a kutya.
Mozgólépcsőnél segítsünk a fix lépcső megkeresését a vak ember számára, mert a mozgólépcső veszélyes lehet a kutyának.
A vakvezető kutya bárhova elkísérheti gazdáját, olyan helyekre is, ahova más kutyát tilos bevinni. Ne háborodjunk ezen fel!

 

vakvezető kutyák világnapja

 

A tájékoztatás hiánya miatt sok emberben él téves információ a vakvezető kutyákról. Ezért sokszor a segítségnyújtás is elmarad. A kutyákról szóló filmekben úgy mutatnak be egy-egy történetet, mintha a kutya emberként tudna gondolkodni. Így, ha a családnak nincs kutyája, nem járnak kedvencükkel kutyaiskolába, nem olvasnak kutyakiképzéssel kapcsolatos szakkönyveket, könnyen téves információhoz juthatnak.

Hasznos link látássérültnek: http://barathegyisegitokutya.hu/latasserulteknek

 

 

Így viselkedjetek, ha segíteni akartok!
 

  1. Harap? Nem harap!

A vakvezető munkára kiválasztott kutyát többször tesztelik és csak kiegyensúlyozott, nyugodt, jól szocializált, agresszivitástól mentes egyedeket fognak képzésbe. A 27/2009. SZMM rendelet értelmében vakvezető illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyáknak nem szükséges szájkosár használata a közforgalmú és közlekedési eszközökön.

  1. Lehetek tőle beteg? Nem!

A vakvezető kutyákat félévente állatorvos vizsgálja meg. A részletes, szinte mindenre kiterjedő vizsgálat alkalmával a védőoltásokat is megkapja a kutya. Az egészségügyi ellenőrző lapra vezetik a vizsgálat eredményét. Az oltásokat és a féregtelenítést az oltási könyvbe beírják. A vakvezető kutyákat ezen kívül bolha – és kullancs elleni szerekkel is kezelik, ezért teljesen alaptalan a félelem.

  1. Ki vezet? A kutya vezet, a vak gazda irányításával!

Az emberek egy része úgy gondolja, a vakvezető kutya gazdáját oda vezeti, ahová az mondja. Pl: patikába, boltba, nagymamához, stb. Az igazság az, hogy a vak gazdának kell tudnia úti célját és azt, hogy milyen útvonalon akarja azt megközelíteni. Pontosan kell tudnia helyzetét (az irányokat), mikor következik gyalogátkelőhely, megálló, lépcső, hol és milyen irányba kell elkanyarodni. Ennek megfelelően irányítja kutyáját, mely közben kikerüli, vagy jelzi az útjukba kerülő akadályokat.

  1. Hogyan segíthetek?

A vakvezető kutyával közlekedő látássérültnek a legtöbb esetben a szóbeli tájékoztatás elégséges. Fontos, hogy a „Segíthetek?” vagy „Hogyan segíthetek?” kérdés feltevése közben érintsük meg karját, hogy tudja, hozzá beszélünk. Ha igénybe veszi segítségünket, a kutyával ellentétes oldalára állva segítsünk.

  1. Tudja, hogy piros a jelzőlámpa? Nem!

A kutya nem figyeli a jelzőlámpát. Útkereszteződéseknél való áthaladáskor megáll a járda szélén. A gazdának kell tudnia, hogy mikor indulhatnak át biztonságosan az úttesten. Nagyon nagy segítség annak közlése, hogy „megálltak az autók a zebránál, átmehetünk”, vagy „zöldre váltott a lámpa, indulhatunk”.

  1. Tudja-e a kutya, hogy hányas buszra kell felszállni? Nem tudja!

A tömegközlekedési eszközök megállóiban várakozó kutyával, vagy kutya nélkül közlekedő látássérültnek szüksége van a segítségre, mert a hiedelemmel ellentétben a kutya nem ismeri fel a jármű számozását. Felszállásnál engedjük előre őket! A járművön úgy biztosítsunk helyet, hogy mindketten elférjenek. A szabad ülőhelyhez vezessük oda és helyezzük a széktámlára a kezét. Amennyiben nincs ülőhely, egy szabad kapaszkodóra rakjuk a kezét.

  1. Meg szabad simogatni? Ne simogassa munka közben!

A vakvezető kutya munkája rendkívül fárasztó, folyamatos koncentrálást igénylő feladat. Ha a kutya hámban van és vezeti gazdáját, csak a vezetéssel kapcsolatos feladatokra figyelhet. Tilos e közben emberekkel, más kutyákkal barátkoznia. Minden simogató kéz elvonja figyelmét, és veszélybe sodorhatja gazdáját és önmagát is.

  1. Szabad-e etetni? Idegeneknek etetni nem szabad!

A vak ember és kutyája testi épségét veszélyezteti az az idegen, aki akár csak egy falat élelemmel is kínálja a kutyát! A kutya figyelme előbb-utóbb nem munkájára, az akadályok kerülésére összpontosul, hanem azt fogja figyelni, kitől kaphat egy-egy finom falatot. Éttermekben, rendezvények alkalmával az addig fegyelmezett kutya, nyálát csorgatva és ételt kunyerálva hozza rendkívül kellemetlen helyzetbe gazdáját.

  1. Miért jó egy vakvezető kutya? Mert egy hű társ!

A szeretetére és segítségére mindig számíthatok. Az akadályokat kerülve és jelezve vigyázza lépteim. Könnyebb kapcsolatot teremteni látó és nem látó embertársaimmal. Önállóságot, függetlenebb életmódot biztosít, mert sok esetben pótol egy látó segítőt.

10.) Kiből lesz jó gazda?

Abból az emberből, aki társként szereti vakvezető kutyáját. El tudja fogadni a tartásával járó nehézségeket, kényelmetlenségeket is. A kutyával kapcsolatos elméleti ismereteket elsajátítja, és képessé válik a kutya jelzésrendszerének érzékelésére. Tökéletesen megbízik kutyájában.

 

(Én annyira szeretném, ha ez emberkiképzőkben is megtanítanának pár olyan tulajdonságot, amit a kutyakiképzőkben már megvalósítottak, nevezetesen: kitartás, odafigyelés, koncentráció, ösztönök kezelése,... stb.!! Szerk.)

 

vakvezető kutyák világnapja

by: VEJ

Vissza áprilishoz

 

Ajándék ötlet
A
jándék ötlet 

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.