Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2018

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

Testvérvárosok világnapja


A testvérvárosok világnapja

 

1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bois-ban alakult meg a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO), ennek emlékére ünnepeljük minden év utolsó áprilisi vasárnapján a Testvérvárosok Világnapját.

"A testvérkapcsolat két olyan település találkozása, melyek egyetértésben nyilatkozatot tesznek, hogy társulnak európai perspektívájú tevékenység, problémáik összevetése és baráti kapcsolataik mind szélesebb körű fejlesztése céljából" - mondta Jean Bareth, az Európai Települések és Régiók Tanácsának elnöke. Április utolsó vasárnapja a testvérvárosok világnapja.

A testvérvárosok gondolata a második világháború után született meg, amikor az emberek felismerték, hogy csak egyetlen úton léphetnek előre: ha szorosan együttműködnek szomszédaikkal. Az eredeti cél az volt, hogy Európai különböző régióinak városai megosszák egymással tapasztalataikat

Az Európai Bizottság 1989-ben indította útjára testvérvárosi (town twinning) programját, azzal a szándékkal, hogy támogassa a már létező kapcsolatok elmélyítését és új kapcsolatok kialakítását. Az akció lehetővé teszi, hogy a városok polgárai és képviselői bekapcsolódhassanak az európai integrációba, erősítve ezáltal az Európai Unióhoz való tartozás érzését.

1993-ban létrehozták az "Aranycsillag"-díjat, amelyet minden évben annak a két városnak ítélnek oda, amelyek a legtöbbet tették az európai integrációért azzal, hogy a megelőző évben elnyert támogatások segítségével szorosabbra fűzték a szálakat saját lakosaik között.

 

Budapest testvérvárosai

  ország város megye – körzet évszám
Franciaország Párizs Paris 1956
Törökország Isztambul Istanbul 1985
Bulgária Szófia Szófia megye  
Törökország Izmir Izmir 1985
Izrael Tel Aviv Tel-Aviv körzet 1989
Németország Frankfurt am Main Hessen 1990
Amerikai Egyesült Államok Fort Worth Texas 1990
Ausztria Bécs Bécs 1990
Románia Bukarest Bukarest 1991
Portugália Lisszabon Lisszaboni régió 1992
Amerikai Egyesült Államok New York City New York 1992
Németország Berlin Berlin 1992
Ukrajna Lviv Galícia 1993
Dél-Korea Daejeon Daejeon 1994
Horvátország Zágráb Zagreb 1994
Bosznia-Hercegovina Szarajevó Szarajevó megye 1995
Szlovákia Kassa Košice 1997
Kína Peking Beijing 2005
Lengyelország Varsó Mazóvia 2005
Thaiföld Bangkok Bangkok 2007
Olaszország Firenze Toszkána 2008
Indonézia Jakarta Jáva 2009
Törökország Gaziantep Gaziantep 2010
Csehország Prága Prága 2010

Amerikai Egyesült Államok
Fort Worth

testvérvárosok

A testvérvárosi megállapodást személyes kapcsolatoknak köszönhetően Fort Worth kezdeményezésére 1990. június 15-én írták alá. Ezt a kapcsolatot a Főváros a rendszerváltás után is tovább ápolta.

Különösen jelentős kapcsolatok alakultak ki az oktatás területén: a nővérképzés, egyetemi oktatás, diákcserék formájában.

1994. március 1-jén külön megállapodást írtak alá kölcsönös kulturális hetek megrendezéséről, így jöhetet létre 1994. szeptemberében a budapesti Texas Hét, és viszonzásképpen egy Budapestet bemutató kiállítás Fort Worth-ben. A budapesti Texas Hét megrendezésének elismeréseképpen az amerikai Sister Cities International testvérvárosi szervezet kitüntetést adományozott a két testvérvárosnak.

Rendszeresen visszatérő esemény a Fort Worth-i polgárok testvérvárosi látogatása Budapesten.

New York

testvérvárosok

New York megkeresésére testvérvárosi kapcsolatokat létesítettünk a világ pénzügyi központjának tartott metropolisszal. Ezeket a kapcsolatokat együttműködési megállapodások rögzítik (1991. március 16., 1994. december 1.).

New Yorkban önkéntes Testvérvárosi Bizottság koordinálja az együttműködést. Jelentős támogatást kapott Budapest a Vállalkozásfejlesztési Központ beindításához. Budapest a testvérvárosi kapcsolatokat az évenként - rendszerint márciusban - megrendezett Budapest-New York Testvérvárosi Nap keretében ápolja.
 

Izrael
Tel-Aviv

testvérvárosok

Az 1989. november 23-án a tel-avivi Városi Közgyűlés népes küldöttségének budapesti látogatása alkalmából aláírt testvérvárosi megállapodás a magyar izraeli kapcsolatoknak is fontos állomását jelentette, ugyanis a korábban megszakadt diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének közvetlen előzményéül szolgált. Az együttműködés elsősorban kulturális területre terjed ki, amelynek keretében többször látogattak Budapestre tel-avivi zenepedagógusok, kórusok, valamint a híres Chameri Színház. Budapesti részről kórusok viszonozták a látogatást, valamint az 1995-ben Izraelben megrendezett Jeruzsálemi Budapest Hét műsorát Tel-Avivban is bemutatták.
 

Ausztria
Bécs

testvérvárosok

Budapest a szomszédos országok fővárosai közül Béccsel alakította ki a legszorosabb, a régió szempontjából is modell értékű kapcsolatot. A két főváros közötti kapcsolat kereteit több megállapodás is rögzíti: 1990. november 20., 1992. június 18., 1993. május 14., 1995. április 12., 1995. szeptember 27., 2002. szeptember 24. A Béccsel fenntartott jó kapcsolat az uniós csatlakozásra történő felkészülés során különösen felértékelődött. A két főváros között rendszeresek a szakmai tapasztalatcserék.
 

Bosznia Hercegovina
Szarajevó

testvérvárosok

A délszláv háború egyik legtöbbet szenvedett városával, Szarajevóval a testvérvárosi megállapodás aláírására 1995. január 28-án az ostromlott városban került sor, amikor a fegyverszünet alatt tizenkét európai és ázsiai város vezetői szolidaritási konferencián emlékeztek meg a város 1000 napos ostromáról. Budapest szolidaritását humanitárius küldemény, valamint intézmények helyreállításához szükséges hozzájárulás formájában is kinyilvánította.
 

Németország
Berlin

testvérvárosok

Berlin egyike azon városoknak, melyekkel Budapest a legintenzívebb kapcsolatban áll mind vezetői, mind szakmai szinten. Az együttműködés kereteit az 1992. augusztus 28-án aláírt Barátsági és Együttműködési megállapodás határozza meg, melynek meghosszabbítására 1996. október 10-én került sor.

A két főváros kapcsolatainak intenzitását tovább fokozta az uniós csatlakozásra történő felkészülés. Berlin komoly szakmai segítséget nyújtott Budapestnek ezen a téren, és 1998-tól a Berlini Belügyi Szenátus minden évben szemináriumot rendez a Főpolgármesteri Hivatal EU referensei számára.

Frankfurt am Main

testvérvárosok

Frankfurt am Main a demokratikus átmenet idején elsőként ajánlotta fel testvérvárosi kapcsolatok kiépítését Budapesttel. Az 1990. március 24-én aláírt megállapodás keretében Frankfurt a könyvkiadás egyik központjaként védnökséget vállalt a Budapesti Nemzetközi Atlantisz könyvprogram felett. Frankfurt ennek szellemében jelentős szerepet vállalt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál beindításában, amelyen rendszeresen vezetői szinten képviselteti magát.

1994. szeptember 7-én Demszky Gábor főpolgármester Frankfurtban az Őszi Kommunikációs Vásár egyik kiemelkedő eseménye keretében átvette a Frankfurt am Main város és a Frankfurti Kereskedelmi és Iparkamara által alapított "Frankfurt Award for City Communication" díjat. A Budapestnek ítélt díj indoklása szerint Budapest "A külföldön legsikeresebben bemutatkozó, legjobb kapcsolatteremtő, újjáéledt kelet-európai város" ("Beste Außendar-stellung und Außenwirkung einer restaurierten Stadt mit großer historischer Tradition").

1994. októberében Budapesten rendezték meg a  "Frankfurt, mint pénzügyi központ" című szemináriumot. A Főpolgármesteri Hivatal munkatársai rendszeresen lehetőséget kapnak szemináriumok és munkahelyi gyakorlatok formájában arra, hogy megismerkedhessenek a frankfurti városi közigazgatás tevékenységével.
 

Portugália
Lisszabon

testvérvárosok

A Lisszabon kezdeményezésére 1992. szeptember 28-án aláírt testvérvárosi megállapodás fontos lépés volt az Európa Unió fővárosaival kialakított kapcsolatok sorában, ugyanis 1993-ban Strasbourg városának bevonásával az együttműködés trilaterálissá vált, ami lehetővé tette EU projektek megvalósítását a városrendezés és a városi értékvédelem területén. Ez az együttműködés a Eurocities városszervezet keretében a továbbiakban még tovább bővült. Lisszabon 1994-ben Európa kulturális fővárosa volt, ehhez kapcsolódva Budapest - Lisszabon testvérvárosaként - megszervezhette az Európai Kulturális Hónapot. 1996-ban a Lisszaboni Közlekedési Vállalat csempe faliképet ajándékozott Budapestnek, melyet a Deák téri metróállomáson helyeztek el.

by: VEJ

forrás: sulinet.hu, ilovebp.blog.hu, wikipwdia.org

Oldal tetejére

Vissza áprilishoz

  

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?