Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2018

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

Homofóbia elleni világnap

 

Homofóbia elleni világnap

 

1990. május 17-én mondta ki az Egészségügyi Világszervezet, hogy a homoszexualitás nem betegség, azóta minden évben ezen a napon tartják a homofóbia elleni világnapot.

Maga a szó, hogy homofóbia félelemre utal. A homofóbok félnek a melegektől, illetve magától a homoszexualitástól. A szó jelentése eredetileg a férfiakra vonatkozó félelmet takarta, csak az 1960-as években George Weinberg pszichológus használta a fenti jelentéstartalommal. A szó visszavezethető a dr. Wainwright Churchill által használt homoerotofóbia szóra, amely először a Homosexual Behavior Among Males címmel, 1967-ben publikált könyvében jelent meg. 

homofobia.jpg 

Mik a homofóbia tünetei, következményei?

A homofóbia tulajdonképpen mindenkinek fáj. Ez a betegség megakadályozza, hogy a homoszexuálisok és a biszexuálisok nyugodtan és biztonságban éljék az életüket. Sajnos ez sokszor diszkriminációhoz, ritkán bűncselekményhez vezethet. A homoszexuális vagy biszexuális embereket ugyanis, csakis azért bántják – vagy azokat, akik úgy néznek ki – mert ő nekik más a szexuális beállítottságuk. 

4.jpg 

Melyik a beteg?

Statisztikai adatok támasztják alá, azt, hogy a lakosság közel hat százaléka meleg. A homoszexualitás nem bűncselekmény és nem is betegség, vannak különböző magyarázatok, amelyek különböző elméletek alapján világítják meg az egyes emberekben kialakuló homoszexualitást: ezek lehetnek genetikai, hormonális és szociális megközelítések is. De most nem erről szól a fáma, hanem a homofóbiáról. A fóbia minden esetben egy pszichés betegségnek minősül. Freud - sokak által elismert analitikus pszichiáter - szerint a látens homoszexuálisok nincsenek tisztában a saját nemi identitásukkal, sőt kifejezetten homofóbként viselkednek, undort és félelmet éreznek a meleg iránt. A lélektan rengeteg szexuális betegséget, aberrációt ír le - zoofilia, pedofilia, szadizmus, mazochizmus -, de sehol nem említik betegségként az azonos neműek iránti vonzalmat. A homofóbokat sok helyen szexmániákusként írják le, hiszen borzasztóan nagy figyelmet fordítanak mások szexuális élete iránt és elképzeléseiben nem szerepelnek a normális emberi érzések, nem érdekli őket a párkapcsolatok valósága, a szeretet, az együvé tartozás, az elkötelezettség. Kizárólag arra fordítanak figyelmet, hogy két azonos nemű között jön létre szexuális aktus, és hogy ez nekik nem tetszik. 1991. május 17-e a Homofóbia Ellenes Világnap, amelyet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) hozott létre azzal, hogy törölte a mentális betegségek listájáról a homoszexualitást. 

2.jpg 

Állítólag

A homofóbok gyakran a következő indokokat állítják fel a homoszexuálisok ellen: kihalna az emberiség, ha mindenki homokos lenne, az AIDS - más nemi betegségek - főleg a homoszexuális közösségekben fordulnak elő, betegesen hat a fiatalabb generációra. Akkor menjünk visszafelé. A fiatalkorúakat - Magyarországon 14. életévet betöltött személy döntésképes a szexet illetően - kortársaik avatják be a szexuális életbe, a homoszexualitást nem lehet elkapni, tehát, ha valakinek a környezetében meleg van, az nem okoz az addig hetero személyben vonzalmat a saját neme iránt. Végül lássuk a legnagyobb blődséget, miszerint ha mindenki homoszexuális lenne, kihalna az emberiség. Ez igaz, egy idő után biztosan. Akkor is kihalna az emberiség, ha minden nő hatvanéves lenne, sőt akkor is, ha a levegő összetevői megváltoznának, és mondjuk az oxigéntartalma lecsökkenne. De ezekről szó sincs, épp úgy arról sincs szó, hogy egyszer csak mindenki homoszexuális lesz, ha toleránsan viselkedünk velük. Sajnos az, hogy még harminc évvel a HIV vírus felfedezését követően is sokakban él az a kép, miszerint ez a betegség a homoszexuálisok betegsége, nagyon súlyos következményeket szül, ugyanis elhiteti a heteroszexuálisokkal, hogy őket bizony ez a kór nem fenyegeti, ennek is köszönhető a heteroszexuálisok körében a fertőzöttség drasztikus megemelkedése. 

3.jpg 

Törvény

Hazánkban 1961 óta - tehát közel fél évszázada - a homoszexuális kapcsolat nem számít bűncselekménynek. 1996-ban felmérték a magyar társadalom hozzáállását a homoszexualitás kérdéséhez, az akkori felmérés a mai állapotokhoz képest gyönyörű, bár az is elkeserítő volt. A több mint tíz évvel ezelőtti felmérés szerint nem volt nyíltan homofób társadalom a magyar, de már akkoriban is a megkérdezettek majdnem fele korlátozta volna a homokosokat adminisztratíve, és elkülönítette volna a társadalomtól. A törvénykezés

5.jpg

2008-ban sem támogatta az azonos neműek közötti élettársi jogviszony bevezetését, bár azt nem minősítette alkotmányellenesnek. Érdemes áttekinteni a törvénykezést a különböző országokban, itt könnyen észrevehetjük, hogy a diszkriminációt hazánkban tiltják! 

Használati utasítás az elfogadó és a kevésbé elfogadó embereknek:

"Felhívom minden kedves olvasóm figyelmét pár apróságra, azon kényes, esetenként baromi megalázó vagy csak szimplán kellemetlen esetek elkerülése végett, amikor a baráti, munkahelyi, illetve a családi körhöz hirtelen egy homoszexuálisi is csapódik, az emberek meg azt sem tudják merről kapjanak a fejükhöz. Nyilván két oldalról, de azért ez nem is olyan egyszerű mint amilyennek látszik. Ugyanis addig senki sem az, amíg ő nem akar előtted is az lenni. És nem ildomos előtte, a háta mögött meg pláne nem viccelődni, megjegyzéseket tenni, utalásokat elhinteni, illetve teljesen nyilvánvaló módon szembesíteni azzal, amit te úgy érzed biztosan tudsz, de ő még nem tartja alkalmasnak az időt arra, hogy az ő szájából is elhangozzon. Ne legyél már tolakodó és bunkó, még akkor sem, ha úgy gondolod, hogy ez nem nagy ügy. Akkor sem ha semmi ellenvetésed nincs a dologgal kapcsolatban, és még akkor sem, ha te úgy látod, hogy a kölcsönös őszinteség ideje elérkezett. Tudd meg, hogy addig nem, amíg a másik is így nem gondolja. Mert ez az ő döntése, és ne akarj helyette dönteni, nagyon szépen kérlek. Mégis csak róla, az ő életéről, a magánéletéről, az érzéseiről, a hovatartozásáról van szó. És lehet, hogy ez neki korántsem olyan egyszerű dolog mint neked. Mert neked a könnyebb, de azzal ahogy viselkedsz, neki nem könnyíted meg, csak belehajszolod egy kényelmetlen helyzetbe, vagy ezek sokaságába. Legyél maximálisan tapintatos, de mindeközben nyitott. Ha elég jól csinálod, gördülékenyebben fog lezajlani az, amit egyébként csak letolnál a másik torkán, azaz kikényszerítenél tőle. Előre is köszönöm a megértésed, a tapintatos hozzáállásod, a nyitottságod, az erőszakoskodástól mentes viselkedésed, de főleg a segítséged! Biztos te is látod, hogy sokkal jobb ez így mindkettőnknek. Hiszen ha akkor lehetek őszinte amikor akarok, és nem amikor mondják, az sokkal jobb érzéssel fog engem is és téged is eltölteni."

by: VEJ

forrás: cotcot.hu, kamaszpanasz.hu,

Vissza májushoz

  

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human