Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2019. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2019 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2019 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2019

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

Barlangok napja
 

A barlangok napja  -  Világnapok - Emléknapok - Jeles napok

 

A Barlangok Napját minden év június 25-én ünneplik.
Barlangnak a Föld szilárd kérgében természetes úton létrejött, 2 méternél nagyobb, ember által járható üregeket nevezzük. A barlangokkal foglalkozó tudomány a barlangtan, azaz a szpeleológia.A barlangokat képződésük szerint különböztetik meg, vannak a befoglaló kőzettel egyidejűleg képződött, un. szingenetikus barlangok és vannak a már kialakult kőzetben utólagosan létrejött barlangok, ezek az un. posztgenetikus barlangok. Magyarországon jelenleg 4018 barlangot tartanak számon.


A Földön a leghosszabb az 590 km hosszú Mamut-barlang rendszer, mely Amerikában Kentuckyban található, Magyarországon pedig a közismert Baradla-Domica barlangrendszer, mely valamivel több, mint 25 km (magyarországi szakasz 20,5 km) hosszú.
A legmélyebb barlang Grúziában található, 2 140 méter mély, Magyarországon pedig az István-lápai-barlang viseli ezt a címet, 254 méteres mélységével.
Kárpátalja területén kb. 50 barlang található, de sajnos ezek közül egyik sem alkalmas túrára.
A técsői járás barlangjai a legérdekesebbek. Nagy- és Kisugolyka mellett több barlang is található, Nyéresháza mellett pedig a Cserlonij Kameny barlang fekszik. Ennek a barlangrendszernek a legmélyebb része, a Szifon-barlang mintegy 59 méter.
A barlangászok számára a legvonzóbb a Druzsba-barlang, amelynek bejárata Kisugolykán taláható. Hosszúsága kb. 900 méter, mélysége pedig 45 méter. A járatok hossza meghaladja az egy kilométert. A vidék másik népszerű helye a Molocsnij kaminy-barlang (Tejkő) a régészeti lelőhelyéről híres: késő-paleolitikumi leleteket fedeztek fel ezen a helyen. Egyedi geomorfológiai képződményeknek számítanak a közel 70 méter magas mészkősziklák. Ez a barlang sok millió évvel ezelőtt valószínűleg az ősemberek lakóhelyéül szolgált.


Kárpátalja barlangjai egyben természetes természettudományi múzeumnak is tekinthetők. Sokféle cseppkő található itt, megtalálhatjuk itt a magnólia, mirtusz és babér levél 25 millió éves lenyomatát is.

Gyógyító barlangok

Csodálatos gyógyító hatékonysággal bíró barlangjaink (Szemlőhegy, Budai Várbarlang, Pálvölgy, Jósvafő, Tapolca, Miskolc, Abaliget) mikroklímája nagy segítséget nyújt a légzőszervi megbetegedések, az allergia, és a stressz kezelésében. Ahány barlang, annyiféle mikroklíma. A klimatikus tényező függ a barlangi légáramlat mértékétől, a felszíni viszonyoktól, a barlangi víz mennyiségétől és összetételétől. A barlang levegő összetétele a gyógyhatás jelentős tényezője. A hő viszonylag állandó a barlang területén belül, évente maximum 1 °C az ingadozás mértéke. Nincs stressz-tényező, és nem provokál hörgőizomzat görcsöt sem a légtér. Relatív páratartalom 95-100%, melynek biológiai hatása a hörgőváladék hígítása és oldása. A levegőben lévő aerosol lehetővé teszi az oldott ásványi anyagok (Ca, Mg, Jód) bejutását a légutakba, gyulladás és görcsoldó hatást fejt ki a hörgőizmokban, illetve a hörgő nyálkahártyáján. A barlang kisdózisú radioaktivitása aktiválja a sejtanyagcserét, az immunrendszert. A barlangi levegő bizonyított öntisztulási képessége, a túlsúlyban levő negatív ionoknak köszönhető.
 
 
A barlangrajzok

A 20. század nagy részében nem sok elképzelésünk volt arról, mi járhatott emberelődeink fejében. Míg a francia és a spanyol barlangok leletei teljesen kialakult, modern elméről tanúskodtak, ezen művészek elődeiről a szakemberek úgy gondolták, hogy hiányoztak belőlük a bármilyen absztrakt vagy szimbolikus gondolkodásra alkalmas kognitív képességek. Sok szakember az elvont gondolkodást tekinti az intelligencia egyik fokmérőjének. Emberőseinknél erre leginkább a műalkotások - különösen az absztrakt barlangrajzok - utalnak. A neves antropológus, Jared Diamond 1989-ben kifejtette, hogy ez előtt a „nagy előreugrás” előtt az emberek alig voltak többek, mint „felmagasztalt páviánok”.

A 20. század végén azonban megváltozott a helyzet a dél-afrikai Blombos-barlang feltárásakor. A barlangból olyan ember készítette tárgyak - díszített strucctojáshéjak, és geometrikus mintákkal díszített okkerdarabok - kerültek elő, amelyek 30 000 évvel idősebbek voltak (mintegy 70 000 évesek) és 10 000 kilométerrel délebbre helyezkedtek el, mint a „kreatív robbanást” jelképező műalkotások Európában - írja Alison George a New Scientistben megjelent cikkében.

A legújabb felfedezések azonban arra utalnak, hogy a szimbolikus gondolkodásra való képesség jóval korábban kialakult. Sokáig úgy tűnt, hogy ezek a rajzok és más műalkotások egy nagyjából 40 000 éve kezdődött „kreatív robbanás” nyomán kezdtek rohamosan elterjedni, elsősorban Európában.

Johan Lind, a Stockholmi Egyetem kutatójának csoportja különböző genetikai és régészeti adatokat kombinálva arra a következtetésre jutott egy szimulációs program segítségével, hogy a modern elme legalább 170 000 éve kialakult, de az sincs kizárva, hogy ez akár 500 000 éve bekövetkezett olyan emberelődnél, mint a H. erectus.

Ez persze csak egy elképzelés a sok közül, de bármi is legyen a sok helyen felbukkanó absztrakt barlangrajzoknak a jelentése, egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy az emberi intelligencia eredete jóval régebbre nyúlik vissza, mint ahogy korábban gondolták.

forrás: karpatalja.ma.hu, bioenergetikus.hu

Oldal tetejére

Vissza júniushoz

  

2019

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.