Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg

Világnapok - Emléknapok - Jeles napok - VEJ


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2017 - 2018

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2017

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

A szív világnapja
 

Szív világnap
 

Kapcsolódó cikk:
Hipertónia Világnap

 

Szeptember utolsó vasárnapján több, mint 100 országban tartanak rendezvényeket a Szív Világszövetsége felhívására, a Szív világnapja alkalmából.

A Szív Világszövetség (World Heart Federation) 1998-ban alakult, az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság (International Society of Cardiology) tagjaiból.

A 2001-ben kiadott missziós nyilatkozat szerint egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által, különös tekintettel a szegény és a közepes jövedelmű országokra.

Az Egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. Legismertebb kezdeményezésük A Szív Világnapja, amelyet 2000 óta tartanak meg, mindig szeptember hónap utolsó vasárnapján.

Az emberi szervezet felépítése oly tökéletes, hogy mindez alig tudatosul bennünk, ha működése rendben zajlik. Ehhez azonban bonyolult folyamatok összehangolt játéka szükséges minden pillanatban.

Most is, e cikk olvasása közben, biokémiai reakciók milliói zajlanak, miközben a szív végzi szüntelen munkáját, hogy testünk több ezer kilométernyi érpályájába kellő mennyiségű vért juttasson. Amit beviszünk a szervezetünkbe, és amit teszünk a szervezetünkkel, az keringési rendszerünk állapotát is meghatározza. S mivel ezek saját mindennapi döntéseinken múlnak, ezek révén segíthetjük vagy hátráltathatjuk szervezetünk működését.

Előnytelen hatások

A legnagyobb problémát a szív- és keringési rendszerrel kapcsolatban a túlsúly és a túlterhelés (fizikai és lelki egyaránt) jelenti. Sok keringési szövődmény ezek következtében alakul ki. A szervezetben minden kilónyi zsírtöbblet két kilométernyi új érpályát igényel. Ezt a szervezet számos területen megoldja, de a szívnél nem tudja, mert a szívet ellátó koszorúereknek csak végágaik vannak. Nincs lehetőség megkerülő érpályára, így ha valamelyik ér beszűkül vagy elzáródik, nincs második esély. Az eredmény sokszor infarktus formájában következik be.

A helytelen életmód és táplálkozás következtében azonban nemcsak a szív erei szűkülnek, hanem más fontos érterületek is, például az agyat, az emésztőrendszert vagy az alsó végtagokat ellátó verőerek. Az artériák falának meszesedésével és keményedésével járó szűkület fő oka az állati zsírokban és finomított szénhidrátokban gazdag, növényi rostokban és tápanyagokban szegény, egyoldalú táplálkozás, valamint az olyan életviteli szokások és élethelyzetek, mint a dohányzás, a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás, a mozgáshiány, a túlhajszoltság, a kialvatlanság, a szorongás, az otthoni vagy a munkahelyi stressz. A genetika csak megtölti a puskát, de a ravaszt az életmód húzza meg. A túlsúly mindezt tovább súlyosbítja.

A keringési rendszerrel kapcsolatos egyik leggyakoribb betegség a magas vérnyomás. Az ilyenkor alkalmazott túlzott vérnyomáscsökkentés azonban kétélű fegyver, mert bizonyos körülmények között például fizikai vagy szellemi terhelést igénylő helyzetekben kockázatossá is válhat. A szervezet ugyanis a túlsúly, az érszűkület vagy más ok következtében kénytelen megemelni a vérnyomást, hogy egyes szervek és szövetek csökkent vérellátását ellensúlyozza. Ezért az alkalmazott vérnyomáscsökkentés helyett ésszerűbb lenne, ha inkább csak szabályozni akarnánk a vérnyomást.

Szív világnap


Nemcsak a mozgáshiány, de a túlzásba vitt mozgás is veszélyes lehet. Ma sokan végeznek megterhelő, szinte önkínzásba hajló edzéseket, vagy hirtelen, fokozatosság nélkül kezdik el a mozgást. Az ilyen edzések alkalmával a szív túl közel kerülhet teljesítőképessége határához. Az ilyesfajta terhelés nem ésszerű, és nem a szervezet érdekeit szolgálja.

Megoldási lehetőségek

Mivel a megelőzés bölcsebb, mint a betegséggel való küzdelem, érdemes időben megtenni a megfelelő lépéseket. A cselekvést azonban ne a betegségtől való félelem, hanem az egészség javításának szándéka vezérelje. A legjobb iránytű ebben az ésszerűség, és az alternatívák ereje. Az építő jellegű folyamatban fontos szerepet kell kapnia az ételkészítésnek és a táplálkozásnak, de más életviteli szempontoknak is. Az életmódváltás, és ezen belül a helyes táplálkozási modell kialakítása megkerülhetetlen tényezőnek bizonyul, amelynek lépcsői az alábbiak.

1. A helyes táplálkozás során az ízlelőbimbók kielégítésén túl a szervezet igényeire is tekintettel kell lenni, amelynek alapja az állati zsírokban, nehezen emészthető fehérjékben (pl. tej) és finomított szénhidrátokban (fehérliszt, fehérrizs, cukor, és az ebből készülő ételek) szegény, valamint a természetes, élő, növényi táplálékban és rostban gazdag, reggeltől kora estig csökkenő tendenciájú étkezés. A minél kíméletesebb konyhatechnika kialakításában a szemléletmód, és az egészségesebb alternatívák jelentenek segítséget.

2. A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, és annak helyes napszaki elosztása (nem este kell meginni a napközben elmaradt folyadékot) szintén fontos feladat. Harminc testtömeg kg-ként egy liter folyadékkal érdemes számolni. A cukorral, édesítővel és más adalékokkal készített italok kerülendők, mert a szomjúságot nem oltják, hanem növelik.

3. Mivel ma már számolni kell az ösztrogénhatású, mesterséges vegyületek (xeno-ösztrogének) tömkelegével, nem hagyható figyelmen kívül a hormonális egyensúly kérdése sem. Az ilyen vegyületek - főleg a hormonrendszert elhangoló, és számos káros hatásuk mellett - az anyagcserét a súlygyarapodás irányába viszik el, annak a keringésre, és egyéb szervrendszerekre rótt terheivel együtt. Mivel az ilyen hatású vegyszerek életünk szinte minden területén megtalálhatók (élelmiszerek, kozmetikumok, tisztítószerek), a probléma mindenkit érint, nőket, férfiakat, gyermekeket egyaránt.

4. Ki kell alakítani az előnyös, és fokozatosan leépíteni a helytelen szokásokat. Ez a finom áthangolás egy idő után szinte magától formálódik tovább a helyes irányba.

5. A lelki és szellemi egyensúly, majd a fizikai állóképesség megteremtésének alapja a szemléletmód átalakítása. Csak ilyen szilárd alapra lehet építkezni, és elérni, hogy a problémák akadályból lehetőséggé változzanak.

Az esély a helyzet javítására mindenki előtt nyitva áll. Mivel más nem lép helyettünk, nekünk kell cselekednünk. Személyes tapasztalatom alapján is állíthatom, hogy az elérhető, és egyre jobbá váló eredmények minden erőfeszítést bőségesen kárpótolnak.

Az Ön ideális vérnyomása

A kalkulátorral kiszámolhatja, mekkora lenne az Ön ideális vérnyomása!

Meglepő kutatási eredmények: Az agy és a szív kapcsolata
  

forrás: hazipatika.com
 

Oldal tetejére

Vissza szeptemberhez

  

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)