Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2018

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

Európai feltalálók napja

 

európai feltalálók napja

 


Kapcsolódó cikk:
Magyar feltalálók napja

November kilencedike Európában a Feltalálók Napja, Hedy Lamarr színész-, feltalálónő születésnapjának tiszteletére, aki a frekvenciaváltású (frequency-hopping) adó-vevő rendszert kitalálta, amit torpedók irányítására használtak. Ezt a napot hivatalosan három országban tartják: Németország, Ausztria és Svájc. A világ számos országában tartanak Feltalálók ünnepnapot, más-más időpontban.

európai feltalálók napja   európai feltalálók napja

Később ez a találmány lett az alapja a bluetooth és wifi hálózatok és más modern kommunikációs rendszerek működésének.

európai feltalálók


A találmány megszületésében sok szerepe volt a véletlennek: George Antheil egy 16 darab mechanikus (lyukszalagos) zongorára írt művet akart szinkronizálni. Ugyanezen módszerrel oldotta meg a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány megvalósításában is 88 frekvenciát használtak, bár matematikailag több eset is lehetséges lett volna.

európai feltalálók


A szabadalmat 1942. augusztus 11-én kapták meg.
A találmányt felajánlották a haditengerészetnek, de az eljárást csak 1957-ben, a szabadalmi oltalom lejárta után két évvel alkalmazták először.
A haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára.

 

Európai feltalálók és a rádió története
 

európai feltalálók


 

Pontos megegyezés nincs azt illetően, hogy ki volt a rádió feltalálója. Nikola Tesla, Guglielmo Marconi és Alekszandr Popov egymástól függetlenül találták fel a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását.

Guglielmo Marconi (olasz)
Feltalálás éve: 1895 (1896-ban lett szabadalmaztatva)
Marconinak 1894-ben, húszéves korában kezébe került Heinrich Hertz néhány évvel korábban végzett kísérleteinek leírása. Ezek egyértelműen bizonyították a láthatatlan elektromágneses hullámok létét, amelyek a levegőben fénysebességgel terjednek. Marconit nyomban lázba hozta az ötlet, hogy ezeket a hullámokat jelek drót nélküli továbbítására lehetne használni nagy távolságokra. Ez új távlatokat nyithatott a távközlésben, hiszen a távíróval ez eddig nem volt lehetséges. Ezzel a módszerrel például esetleg lehetséges üzenetek továbbítása tengeren tartózkodó hajókra is.
1895-ben, mindössze egyévi munka után, Marconinak sikerült egy működő berendezést létrehoznia, amelyet egy évvel később Angliában mutatta be.
Marconi hamarosan vállalatot alapított, és 1898-ban elküldték az első marconigramokat. A következő évben sikerült drótnélküli üzeneteket küldeni a La Manche csatornán túlra. Bár felfedezésének lényegére már 1900-ban szabadalmat kapott, Marconi folyamatosan továbbfejlesztette találmányát, és valamennyi újítását szabadalmaztatta. 1901-ben sikerült rádióüzenetet küldenie az Atlanti-óceánon keresztül Angliából Új-Foundlandra.
Az új találmány jelentősége drámai körülmények között vált nyilvánvalóvá, amikor 1909-ben az S. S. Republic nevű hajó egy ütközés során megsérült és elsüllyedt. A rádióüzeneteknek köszönhetően megérkezett a segítség és hat személy kivételével mindenki megmenekült. Ugyanabban az évben Marconi Nobel-díjat kapott találmányáért.
A következő évben sikerült üzeneteket továbbítania rádió segítségével Írországból Argentínába, vagyis majdnem tízezer kilométeres távolságra. Ezeket az üzeneteket egyébként a morze-ábécé pont-vonal kódjával küldték. Ismeretes volt, hogy hang is közvetíthető rádió segítségével, de ez csak 1906-ban sikerült először.
A rádiós műsorszórás csak az 1920-as évek elején indult, de ezután népszerűsége és jelentősége rohamosan nőtt.

európai feltalálók

Marconi és találmánya

Nikola Tesla (Horvátország) fizikus, feltaláló, villamosmérnök, filozófus.

Életében 146 szabadalmat (ebből 112-t az USA-ban) jegyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét (lásd: tesla).

A világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesség és gépészet területén fejtette ki. Több fontos elméleti és gyakorlati részecskefizikai és gravitációs kutatáson kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is.

Guglielmo Marconi fizikus Tesla asszisztense volt Amerikában, ahol láthatta Tesla kutatásait és annak eredményeit. Marconi 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását. A rádió feltalálásáért 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte, azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. A tárgyalások többször megszakadtak és elhúzódtak, végül 1943-ban, Tesla halála után az Amerikai Legfelső Bíróság hivatalosan is Teslának tulajdonította a rádió feltalálását.

A jelentés alapján Tesla szabadalmát már 1896-ban (tehát 4 évvel Marconi előtt) bemutatta. Továbbá a rádió más feltalálók eredményeit is tartalmazza. Ezért Marconitól megvonták a rádió feltalálását.

Alexander Sztyepanovics Popov (1859-1905) orosz tudós 1895. május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja a rádiót (antenna és vevőkészülék) és 60 méter távolságra morzejeleket továbbított. A kísérlete abból állt, hogy elektromos hullámok keltésével kb. 60 méterre elhelyezett csengő a jelek hatására megszólalt. Találmányát nem jelenti be (feltételezhető, hogy nem jelentheti be), mert Popov katonatiszt volt és találmányát hadititoknak minősítették. 1896-ban Popov Nyugat-Európában is bemutatót tart és megpróbálja meggyőzni a közvéleményt az elsőbbségéről Marconival szemben, de ez nem sikerül neki. A véletlen segíti őt abban, hogy feltalálja a viharjelző készüléket. Egy közelgő viharban a bekapcsolva maradt vevőkészülékével vette a vihar elektromágneses kisüléseit.

Feltalálók napja a világban:

Argentínában 1986 óta  szeptember 29-én,  a magyar Bíró László József (Ladislao José Biro) születésnapján ünneplik, aki a golyóstoll feltalálója.
Magyar Feltalálók Napja június 13-án van, Szent-Györgyi Albert emlékére, 2009 óta.
A Moldovai Köztársaságban június végén, 1995 óta ünneplik.
Thaiföldön február 2-a a Feltalálók Napja 1993-óta.
Amerikai Egyesült Államokban február 11, 1983-óta a Nemzeti Feltalálók Napja,  Thomas Alva Edison születésnapja, aki több mint 1000 szabadalmat nyújtott be.

forrás: wikipedia.org, radiomuseum.hu,

Vissza novemberhez

  

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!