Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2019. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2019 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2019 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2019

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

A Magyar Köztársaság napja - február 1!
 

Magyar köztársaság napja

 

" Le veletek a pokolnak
Érdemelt lángjaiba!
Fejeteken olvadozzon
Koronátok aranya!
E pokol... a nép emléke
S átka, mely rátok kiált:
Vesszen a bűn, legyen erkölcs,
Éljen a köztársaság! "

 

A tények:

Az első magyar köztársaság 1918–1919, az őszirózsás forradalom után létrejött állam, amely a Tanácsköztársaság kikiáltásáig élt.

1946. február 1-jén fogadta el a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket a nemzetgyűlés.
"1. § Az államhatalom kizárólagos forrása és birtokosa a magyar nép. A magyar nép a törvényhozó hatalmat az általános, egyenlő, közvetlen és titkos választójog alapján megválasztott Nemzetgyűlés útján gyakorolja.
2. § (1) Magyarország köztársaság."

1946. évi I. törvénycikkel megszületett a második magyar köztársaság.
Ennek emlékére 2005-ben a Magyar Köztársaság kormánya a kulturális miniszter előterjesztésére február 1-jét a köztársaság emléknapjává nyilvánította.

Magyarország államneve 1949. augusztus 20. és 1989. október 23. között - Magyar Népköztársaság volt.

1989. október 23-án az akkori megbízott államfő, Szűrös Mátyás a Parlamentnél összegyűlt százezres tömeg előtt kiáltja ki a III. magyar demokratikus köztársaságot. Az új, demokratikusan választott Országgyűlés 1991-ben hivatalos nemzeti ünneppé nyilvánítja.

Aztán:

2011. április 18-án az Országgyűlés elfogadta Magyarország új Alaptörvényét, amely 2012. január 1-jén lépett hatályba.

"A) cikk
HAZÁNK neve Magyarország.
B) cikk
Magyarország független, demokratikus jogállam.
Magyarország államformája köztársaság.
A közhatalom forrása a nép (itt miért maradt el a MAGYAR szó, talán a választásokra idecsalogatott, nem hazánkban tengődő honfitársaink miatt? szerk.).
A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen (ez a szó vajon mit jelent itt? szerk.) közvetlenül gyakorolja."

 

Bródy János: Lesz még egyszer

Magyarország védőszentje Szent István (augusztus 20.), védőasszonya Szűz Mária (Magyarok Nagyasszonya), kinek tiszteletére Vaszary Kolos hercegprímás 1896-ban külön ünnepet eszközölt ki a pápánál Magna Hungarorum Domina címmel (október második vasárnapján ünnepelték, majd Szent X. Piusz pápa október 8-ra tette át az ünnepnapot).
 

És, ahogyan a polgárok emlékeznek a történelemre:

"1989-ben végzős gimnazista voltam. A Kossuth téren osztályfőnöki óra keretében megnéztük a köztársaság kikiáltását. Derült, napsütéses idő volt, tizenhét éves lányként tanúja voltam egy addig lehetetlennek hitt változásnak, enyém volt az egész világ. Pár hónappal később tévén néztem Nagy Imre újratemetését, és figyeltem a koporsó mellett fellépő, beszédet tartó régi és új arcokat. Feltűnt egy fiatal csóka, mondataiban leginkább az orosz birodalom és a ruszkik haza szerepelt, értelmes megnyilvánulás annál kevesebb. Micsoda hólyag, gondoltam. Megnéztem a fickó nevét, Orbán Viktornak hívták. Majd Antall "reálpolitizálása", "a hála nem politikai kategória" mentén, Kónya értetlen mosolya, "de hát nyertünk, miért nem örülnek az emberek", Torgyán folyamatos parlamenti agonizálása teljesen elvette az érdeklődésem a politika iránt. Felépítettem a saját egzisztenciámat, éltem az életem. Jött az első Orbán-kormány, nem sok dolog maradt meg bennem belőlük azon túl, hogy bosszúálló dilettánsok. 2004-ben ugyanolyan boldogan ünnepeltem a Szabadság-híd műfüvén az EU-s csatlakozást, mint anno érettségiző diákként a köztársaság kikiáltását. Az elmúlt "nyócévben" továbbéltem az életem, ha a politikusok eszembe jutottak, leginkább köptem rájuk gondolatban. Félreértés ne legyen, mindkét oldalra. De közben egyre nagyobb lett bennem az aggodalom, hogy az MSZP bénázásai miatt a Fidesz megint hatalomra kerül, és ha az őrült ellenzéki követeléseit megvalósítja, abból tragédia lesz, és utánuk már csak a Jobbik jön.
     
     Határ, 1990. Hosszú tömött sorban autók. Egy rövid ellenőrzés után már lehetett menni a tutiba, hiszen nem volt vasfüggöny. Átkelve Ausztriába ámultunk a tisztaságon, a tiptop falvakon, a kátyú nélküli utakon. Ide tartunk, ezt tudtuk mindannyian; ilyen lesz otthon is, a bizonyosság bennünk volt.
     
     Határ, 2004. Nincs sor, csak páran vagyunk, ellenőrzés nincs, schengeni-határ van. Átkelve Ausztriába ámultunk a tisztaságon, a tiptop falvakon, a kátyú nélküli utakon. Ide tartunk, tudtuk mindannyian; ilyen lesz otthon is, a bizonyosság bennünk volt.

     Határ, 2011. Nincs sor, egyre többen vagyunk, ellenőrzés még nincs, szomorúság van. Átkelve Ausztriába köszönünk a korábban már átköltözött honfitársaknak és tovább haladunk a "hanyatló nyugatra", hogy ott utolérjük a korábbi orvosunkat, akinek már kint van állása, elbeszélgessünk a hajdani rádiós, ma felszolgáló ismerőssel és letelepedési engedélyért folyamodjunk, mert a hazát elvették, és nem "el lehetett menni", hanem egy focista eképpen rúgott öngólt a hazaiaknak: "el kellett menni".
     
     Még egy gondolat. A 2007-es önkormányzati választásokkor hozzám is jöttek kopogtató cédulákat gyűjtők. Volt egy fiatal, mokány srác, saját magának gyűjtött. Kezében papír, arra írta fel tollal, mit szeretnének a kerületiek. Elbeszélgettünk, Rastignacra emlékeztetett a Goriot apóból. Házi készítésű mézet adott, én pedig nem bírtam megállni, figyelmeztettem: vigyázzon magára, ha már politizálni akar, mert így vagy úgy de megeszik a farkasok. Mosolygott. Kocsis Máté volt az, ma VIII. kerületi polgármester, a Fidesz hajléktalanügyi referense. Ha meglenne még a méz, bevinném hozzá egyszer egy fogadóórájára és megkérdezném tőle, emlékszik-e még arra a fiatal srácra, aki akkor volt?
    Táncoló Bóbita"

---------

 "Régen hallottam, de most különösen találó: "A Magyar Köztársaságot Szűrös Mátyás kiáltotta ki. Olyan is lett." Bár nem a köztársasággal vagy a demokráciával volt a baj Magyarországon, hanem azok működtetőivel, de igaz, hogy az utóbbiak többnyire átfogó kicserélésével jelképes szinten (felesleges, de) elfogadható lett volna egy "Ctrl-Alt-Del" az egész rendszer tekintetében is. Mint a rossz működtetők díszpéldánya, a Fidesz azonban teljesen alkalmatlan erre a feladatra (és egyébként bármilyen egypárt az lenne). A Fidesznek nemhogy nem volt legitimációja az alkotmányozásra és országunk átkeresztelésére, de a jogállamot és demokráciát romboló politikájával saját maga építi le a kormány általános demokratikus legitimációját is.

    A "karaván halad tovább" című egyetemesen alkalmazható és minden aljasságot tömören igazoló érvelés bővített változata szerint az ország hivatalos elnevezése azért jelentéktelen, mert csak jelképes kérdés, a lényegét tekintve ugye  Magyarország továbbra is köztársaság, hiszen nincs királya (csak várd ki a végét! - szerk.) és demokratikus jellege is megmarad.

    Az utóbbi azonban olyannyira nem igaz, hogy be kell ismerni: jobb, hogy kikerült a "Köztársaság" az ország elnevezéséből. Az amit a Fidesz épít egyre kevésbé köztársaság és egyre inkább Fidesz Zrt. A köztársaságot ugyan siratjuk, de mit sem ér egy működő alkotmánybíróság, független bíróságok, ügyészség, jegybank, ÁSZ, stb. nélkül. Az át-, ill. visszanevezősdi pusztán még egy eleme annak az átfogó demokratikus rekonstrukciónak, amelyre a Fidesz uralom lezárása után szükség lesz, ha egyszer elérkezik ez a pillanat. Egy ilyen rekonstrukció keretében esetleg valaki újra kikiáltathatja a köztársaságot is. Olyasvalaki, aki nem kötődik sem a régi állampárthoz, sem az új állampártot építő Fideszhez. És különösen nem mindkettőhöz, mint Szűrös Mátyás.

    ulloiut""

by: VEJ

forrás: magyar közlöny, polhiszt.hu, orulunkvincent.blog.hu

 

Vissza februárhoz

  

2019

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.