Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2018

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

Számítógép biztonság nap - Computer Security Day

 

Számítógép biztonság nap

 

Kapcsolódó cikk:
Adatvédelem nemzetközi napja
A biztonságos internet napja

Jelszó világnap - Password Day


A Computer Security nap 1988-ban indult, hogy felhívja a figyelmet a számítógéppel kapcsolatos biztonsági kérdésekre. A cél az, hogy emlékeztesse az embereket arra, hogyan védjék a számítógépeiken tárolt információikat, az illegális behatolást.

Ez a nap november 30-án kerül megrendezésre szerte a világon, bár egyes szervezetek néha úgy döntenek, hogy a következő munkanapon tartják, ha ez hétvégére esik.

Számítógép biztonság nap

Hogyan védhetjük meg az adatainkat?

- a jelszavakat rendszeresen frissítsük, válasszunk erős, véletlenszerű, nehezen megfejthető jelszót,

- a személyes adatokat csak biztonságos helyen adjuk meg,

- maga a számítógép-rendszer védett legyen tűzfallal.

Számítógép biztonság nap

Hírek a témával kapcsolatban:

2013. november 11. - jelszó

Az Adobe októberben jelentette be, hogy rendszereibe betörtek és az ismeretlen támadók hozzáfértek a tárolt felhasználói adatbázishoz és bizonyos népszerű szoftverek, köztük az Acrobat és a Flash, valamint a Photoshop forráskódjához is. Ez utóbbi önmagában hatalmas csapás lehet az internetes biztonságra, a hagyományosan sérülékeny Flash és Acrobat forráskódjának birtokában minden korábbinál kifinomultabb támadásokra lehet számítani, de csemegét jelent a sokmilliós jelszó-adatbázis is.

Ezek a legnépszerűbb magyar jelszavak

Ez lehetőséget ad arra, hogy a népszerűbb jelszavakat az emlékeztetők alapján ki lehessen találni, ahogy azt a leggyakoribb száz jelszó esetében itt már megtették. A helyzet érdekessége, hogy a helyes “megfejtések” nem tesztelhetőek, az Adobe ugyanis az összes jelszót alaphelyzetbe állította, így a fiókokba nem lehet belépni az eredeti jelszavakkal, a titkosítás pedig egyelőre szintén nem oldható fel.

A CrySyS megvizsgálta a legnépszerűbb magyar jelszavakat is. A szakemberek egyszerűen a .hu végződésű emailekre szűrtek, ezután az adatbázisban mintegy 200 ezer bejegyzés maradt, ezeket igyekeztek a fentebb ismertetett “keresztrejtvény-módszerrel” visszafejteni. Messze a legnépszerűbb magyar jelszó az “123456”, amely nemzetközi viszonylatban is az abszolút első helyet foglalja el, a kétszázezres mintában 3191-szer szerepelt ez a jelszó. A top10-es lista többi tagja sem túl kifinomult, a “jelszo” rögtön a második helyet foglalja el, a többi az alábbi táblázatban látható:

A CrySyS kutatói további érdekességekre is felhívják a figyelmet. Sok citromail.hu felhasználó jelszava egyszerűen citrom, ami “nem túl kreatív és veszélyes” is a szakemberek szerint. Veszélyes az “ugyanaz, mint az xy@z.hu címemen” típusú jelszóemlékeztető is, a támadó számára ugyanis így már rögtön a postaládánk jelszavát is megadtuk, hasonlóan veszélyes a “mint mindenhol” emlékeztető is. Sok emlékeztető ad meg túl sok információt (“a van ellentéte”, “nem narancs”, “a tudom ellentéte”), aminek birtokában gyakorlatilag bárki visszafejtheti a jelszót. Ez azért különösen veszélyes, mert a jelszóemlékeztető jellemzően nyilvános, a triviális megfejtés pedig gyorsan a fiók elvesztéséhez vezethet.

A CrySyS kutatói megismétlik a köztudott tényt, hogy a felhasználók nagy része roppant egyszerű jelszavakat használ. A szakemberek tanácsa: sose használjunk neveket, beceneveket, vagy azok módosításait jelszavakban, ezek nyújtanak a legkevesebb védelmet. A legjobb, ha valamilyen véletlenszerű generátorral készítünk jelszót, ezeket lehet a legnehezebben feltörni - igaz, megjegyezni is.

2013. november 10. - vírus

Harminc éve, 1983. november 10-én látott napvilágot a számítógépes vírusok őse.
A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. A vírusok manapság jellemzően pendrive vagy e-mail segítségével terjednek, az internetes böngészés mellett. A számítógépes vírusok működése hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa. Ha egy számítógépes vírus kerül egy másik programba, akkor ezt fertőződésnek nevezzük. A vírus csupán egyike a rosszindulatú szoftverek (malware) számos típusának. Ez megtévesztő lehet a számítógép-felhasználók számára, mivel mára lecsökkent a szűkebb értelemben vett számítógépes vírusok gyakorisága, az egyéb rosszindulatú szoftverekhez, mint például a férgekhez képest,amivel sokszor összetévesztik őket.

Fred Cohen, a Dél-kaliforniai Egyetem számítógép-tudományi doktorandusz hallgatója alig nyolc óra alatt írta a VD nevű grafikai alkalmazásba rejtett programot, amelyet egy számítógép-biztonsági szemináriumon mutatott be tanárának. A professzor, Leonard Adlerman nevezte el vírusnak a kódot, mert az a felhasználók hozzáféréseit kihasználva terjedt szét a számítógépeken, illetve a hálózatba kötött gépek között.

Az első igazán fertőző vírus, az 1992-es Michelangelo több mint tízezer számítógépet tett tönkre. A Microsoft Windows terjedésével párhuzamosan az 1990-es évek közepétől a legtöbb vírust erre az operációs rendszerre írták. A legnagyobb "sikert" a Word szövegszerkesztő programban elbújó makrovírusok aratták, majd következtek az e-mailben terjedő vírusok. A 2000-ben elszabadult, egy fülöp-szigeteki diák által írt ILOVEYOU órák alatt fertőzött meg több millió gépet, általa egész hálózatok váltak instabillá - ezt tekintik minden idők egyik legpusztítóbb vírusának.

A 2000-es évek elején már naponta ötezer, vagyis évente majdnem kétmillió új kártékony program jelent meg. Minden idők leggyorsabban terjedő számítógépes vírusa az SQL slammer, amely 2003. január 25-én a Microsoft SQL elnevezésű adatbázis-kezelő szoftverének egy sebezhetőségét kihasználva tíz perc alatt 75 ezer internet- és e-mail-szervert fertőzött meg és lassította le az adatforgalmat az egész világon és egymilliárd dollár kárt okozott. 2004-ben jelent meg a MyDoom, amely e-mailekhez csatolva terjedt, s egy ideig minden tizedik elektronikus levélben megtalálható volt.

A számítógépes vírusok azonban nem csak a Windows operációs rendszeren támadnak: egyre több kártevőt írnak az Apple cég OSX rendszereire, s az okostelefonok sincsenek biztonságban, a mobil készülékek elterjedése maga után vonja a mobil kártevők elterjedését.

Napjainkban a vírusok már valamivel kevésbé gyakoriak, mint a hálózaton terjedő férgek. A vírusokkal egyidősek az antivírus szoftverek, melyeket eredetileg a számítógépes vírusok elleni védelemre fejlesztettek ki, de napjainkban képesek a férgek és a kémprogramok elleni védelemre is. E szoftverek természetesen mindig lemaradásban vannak, de napjainkban egy-egy újabb vírus felfedezése után legfeljebb 40-60 perc telik el, mire a biztonsági program frissítése eljut az ügyfelekhez.

forrás: computersecurityday.org, richpoi.com

Oldal tetejére

Vissza novemberhez

  

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!