Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2018

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 


Szabaduló szobák éjszakája

 

Szabaduló szobák éjszakája 2014

 

A szellemi csapat activity játékok éjszakáját, hagyományteremtő céllal 2014. augusztus 1-én rendezték meg először, s azt tervezték, hogy évente két alkalommal szerveznek majd ilyen, méltán nagy érdeklődésre számító eseményt.

2017-ben október 27-én pénteken rendzik meg az országos SZABADULÓSZOBÁK ÉJSZAKÁJA programot. Résztvevő szobák

Ezen a napon országszerte hosszabbított nyitva tartással, és 50% kedvezménnyel vár minden érdeklődőt, tíz vidéki, és negyven budapesti szabadulós játék helyszín.
Az esemény célja a szabadulós játék, mint szórakozási forma népszerűsítése, az aktív pihenés megteremtése.

A játékot Gyurkovics Attila indította még 2011 júniusában, és hamarosan olyan népszerűvé vált, hogy három-négy hétre előre kellett helyet foglalni, ha valaki játszani akart.

Minden kiszabadulós játék alapkoncepciója nagyon hasonló:

- egy zárt ajtajú szobából, szobarendszerből kell kiszabadulni,
- 60 perc alatt,
- rejtvények megoldásával,
- lakatok, számzárak nyitásával.

A kerettörténet helyszíne lehet bankrablás, szökés a börtönből, atombomba semlegesítése, mozifilmforgatás, eltűnt személy keresése, szökés a bordélyházdól, ... különböző korokban.

Már megközelítőleg 100 ilyen szoba működik Magyarországon, zömében Budapesten, egyre terjed külföldön is. Többek között Barcelonában, Madridban, Bécsben, Münchenben, Berlinben, Párizsban, Londonban, Sanghajban, és a tervek szerint nemsokára már Amerikában is kipróbálhatják magukat a szabadulni vágyók.

A kijutáshoz intelligenciára és csapatmunkára van szükség, ugyanis a helyiség minden sarka, minden tárgya egy "kulcs", mely közelebb visz a szabadsághoz.
Egy visszaszámláló órán látják a játékosok, mennyi idő van még hátra.
Itt folyamatosan koncentrálni kell, ha egy csapat teljesen elakad, kap némi támogatást a játékvezetőktől, ami tovább visz a megfejtéshez.

A játék története:

Gyurkovics Attila indította el a ParaParkot, még 2011 júniusában, és a dolog azonnal robbant. Mivel egy ilyen ötletet nem lehet levédetni, Gyurkovics is csak a saját játékkoncepcióját és annak elemeit tudta levédeni, magát a szabadulós játékot nem.
Gyurkovics Attila mindenhol elmondja, hogy neki nem is annyira a játék, mint inkább a flow-élmény megteremtése volt a fontos.

Nagy hatással volt rá a magyar származású chicagói professzor, Csíkszentmihályi Mihály munkássága, illetve az általa kidolgozott flow-elmélet. Csíkszentmihályi a kutatásai alapján arra jutott, hogy az ember nem a passzív semmittevésben a legboldogabb, hanem akkor, ha éppen valamit csinál, ami teljesen magával ragadja. Gyurkovics ezt az élményt szerette volna megalkotni, és úgy érzi, sikerült is.

Elmondása szerint 98 százalékban pozitív visszajelzéseket kapnak, és még azokat is magával ragadja a játék, akik fanyalogva érkeznek hozzá. Összeveszés a csapattársak között szinte soha nincs, ami szerinte annak köszönhető „hogy a játékosok valóban flow-ban vannak”. A másik fontos szempont a csapatélmény volt. Egyedül itt sincs esély kijutni, de még a ketten érkezők 70 százaléka is bent marad. A 4-6 főből álló csapatok többsége azonban végül megoldja a feladványokat.

Az első pálya megalkotásakor az lebegett a szeme előtt, hogy a játék ne legyen se túl nehéz, hiszen akkor nincsen pozitív visszajelzés és élmény, se pedig nagyon könnyű, mert akkor szintén elvész a siker. Az ötlettől a megvalósításig másfél év telt el, és a legnehezebb azt volt kikísérletezni, hogy ne sikkadjon el semmilyen, a kijutáshoz fontos információ. Gyurkovics először 40 perces játékokra gondolt, de a tesztelésen hamar kiderült, hogy ez kevés – így alakult ki a standard 60 perc. A tesztelésen még a csapatok 80 százaléka nem jutott ki, így módosítottak néhány dolgon, és így alakult ki a mostani arány.

A szabadulós játékra egyébként azért is kaptak rá a turisták, mert abszolút nyelvfüggetlen, csak logikai feladványok vannak, amikhez nem kell ismerni semmilyen nyelvet. Náluk már indiaitól kezdve ausztrálon át mexikói turistáig szinte mindenki megfordult. Három pályájuk van: az egyik egy pszichiátriát imitál, a másik egy ódon lakást, a harmadik pedig Rabbit Hole névre hallgat, és az Alice Csodaországban történet alapján dolgozták ki, utóbbi a legnépszerűbb, a foglalások 70 százaléka erre a pályára jön.

Gyurkovics Attilának már vannak pályái Barcelonában, Madridban, Zágrábban, idén pedig Amerikában szeretne terjeszkedni. De őt keresték meg először a londoni és a sanghaji pályák építői is. Bécsben két pálya üzemel, most indul a harmadik, és mind magyar.
Magyar érdekeltségű pálya van Berlinben és Párizsban is, Maldrik Tamás, az Exitpoint vezetője szerint a külföldiek félnek hozzányúlni egy ilyen sikeres dologhoz, és inkább megveszik a franchise-t.

by: VEJ

forrás: locked.hu, szabaduloszoba.hu, index.hu

  

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human