Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg

Világnapok - Emléknapok - Jeles napok - VEJ


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2017 - 2018

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2017

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 
 

 

 


Szabaduló szobák éjszakája

 

Szabaduló szobák éjszakája 2014

 

A szellemi csapat activity játékok éjszakáját, hagyományteremtő céllal 2014. augusztus 1-én rendezték meg először, s azt tervezték, hogy évente két alkalommal szerveznek majd ilyen, méltán nagy érdeklődésre számító eseményt.

2017-ben október 27-én pénteken rendzik meg az országos SZABADULÓSZOBÁK ÉJSZAKÁJA programot. Résztvevő szobák

Ezen a napon országszerte hosszabbított nyitva tartással, és 50% kedvezménnyel vár minden érdeklődőt, tíz vidéki, és negyven budapesti szabadulós játék helyszín.
Az esemény célja a szabadulós játék, mint szórakozási forma népszerűsítése, az aktív pihenés megteremtése.

A játékot Gyurkovics Attila indította még 2011 júniusában, és hamarosan olyan népszerűvé vált, hogy három-négy hétre előre kellett helyet foglalni, ha valaki játszani akart.

Minden kiszabadulós játék alapkoncepciója nagyon hasonló:

- egy zárt ajtajú szobából, szobarendszerből kell kiszabadulni,
- 60 perc alatt,
- rejtvények megoldásával,
- lakatok, számzárak nyitásával.

A kerettörténet helyszíne lehet bankrablás, szökés a börtönből, atombomba semlegesítése, mozifilmforgatás, eltűnt személy keresése, szökés a bordélyházdól, ... különböző korokban.

Már megközelítőleg 100 ilyen szoba működik Magyarországon, zömében Budapesten, egyre terjed külföldön is. Többek között Barcelonában, Madridban, Bécsben, Münchenben, Berlinben, Párizsban, Londonban, Sanghajban, és a tervek szerint nemsokára már Amerikában is kipróbálhatják magukat a szabadulni vágyók.

A kijutáshoz intelligenciára és csapatmunkára van szükség, ugyanis a helyiség minden sarka, minden tárgya egy "kulcs", mely közelebb visz a szabadsághoz.
Egy visszaszámláló órán látják a játékosok, mennyi idő van még hátra.
Itt folyamatosan koncentrálni kell, ha egy csapat teljesen elakad, kap némi támogatást a játékvezetőktől, ami tovább visz a megfejtéshez.

A játék története:

Gyurkovics Attila indította el a ParaParkot, még 2011 júniusában, és a dolog azonnal robbant. Mivel egy ilyen ötletet nem lehet levédetni, Gyurkovics is csak a saját játékkoncepcióját és annak elemeit tudta levédeni, magát a szabadulós játékot nem.
Gyurkovics Attila mindenhol elmondja, hogy neki nem is annyira a játék, mint inkább a flow-élmény megteremtése volt a fontos.

Nagy hatással volt rá a magyar származású chicagói professzor, Csíkszentmihályi Mihály munkássága, illetve az általa kidolgozott flow-elmélet. Csíkszentmihályi a kutatásai alapján arra jutott, hogy az ember nem a passzív semmittevésben a legboldogabb, hanem akkor, ha éppen valamit csinál, ami teljesen magával ragadja. Gyurkovics ezt az élményt szerette volna megalkotni, és úgy érzi, sikerült is.

Elmondása szerint 98 százalékban pozitív visszajelzéseket kapnak, és még azokat is magával ragadja a játék, akik fanyalogva érkeznek hozzá. Összeveszés a csapattársak között szinte soha nincs, ami szerinte annak köszönhető „hogy a játékosok valóban flow-ban vannak”. A másik fontos szempont a csapatélmény volt. Egyedül itt sincs esély kijutni, de még a ketten érkezők 70 százaléka is bent marad. A 4-6 főből álló csapatok többsége azonban végül megoldja a feladványokat.

Az első pálya megalkotásakor az lebegett a szeme előtt, hogy a játék ne legyen se túl nehéz, hiszen akkor nincsen pozitív visszajelzés és élmény, se pedig nagyon könnyű, mert akkor szintén elvész a siker. Az ötlettől a megvalósításig másfél év telt el, és a legnehezebb azt volt kikísérletezni, hogy ne sikkadjon el semmilyen, a kijutáshoz fontos információ. Gyurkovics először 40 perces játékokra gondolt, de a tesztelésen hamar kiderült, hogy ez kevés – így alakult ki a standard 60 perc. A tesztelésen még a csapatok 80 százaléka nem jutott ki, így módosítottak néhány dolgon, és így alakult ki a mostani arány.

A szabadulós játékra egyébként azért is kaptak rá a turisták, mert abszolút nyelvfüggetlen, csak logikai feladványok vannak, amikhez nem kell ismerni semmilyen nyelvet. Náluk már indiaitól kezdve ausztrálon át mexikói turistáig szinte mindenki megfordult. Három pályájuk van: az egyik egy pszichiátriát imitál, a másik egy ódon lakást, a harmadik pedig Rabbit Hole névre hallgat, és az Alice Csodaországban történet alapján dolgozták ki, utóbbi a legnépszerűbb, a foglalások 70 százaléka erre a pályára jön.

Gyurkovics Attilának már vannak pályái Barcelonában, Madridban, Zágrábban, idén pedig Amerikában szeretne terjeszkedni. De őt keresték meg először a londoni és a sanghaji pályák építői is. Bécsben két pálya üzemel, most indul a harmadik, és mind magyar.
Magyar érdekeltségű pálya van Berlinben és Párizsban is, Maldrik Tamás, az Exitpoint vezetője szerint a külföldiek félnek hozzányúlni egy ilyen sikeres dologhoz, és inkább megveszik a franchise-t.

by: VEJ

forrás: locked.hu, szabaduloszoba.hu, index.hu

  

 

 

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére

ajánlott böngésző


A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók