Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2018

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

Csillagok háborúja - Star Wars Day

"Az erő legyen veled"
 


Star Wars Day - Csillagok háborúja nap

 

Hihetetlen, hogy a Star Wars (Csillagok háborúja) filmek generációk során, ma is hallatlanul népszerűek az emberek körében, szerte a világon. Első ilyen Star Wars ünnep 2011. május 4-én volt, de ünnepelnek a film rajongói május 5-én és május 25-én is.

Az első film bemutatója 1977. május 25-én (Magyarországon 1979. augusztus 16.) volt, s hamarosan láthatjuk a sorozat VII. epizódját: Star Wars: Az ébredő erő címmel, melynek bemutatója: 2015. december 18-án lesz.

Miről is szól ez a filmsorozat?

A jó és a rossz harcáról galaktukus méretekben, klasszikus, középkori és sci-fi elemekkel megtűzdelve, sok-sok animáció felhasználásával.

Star Wars Day - Csillagok háborúja nap

A csillagok háborúja rajongók klubokat alapítanak, jelmezes összejöveteleket tartanak.
A Star wars világnapot május 4-én tartják a rajongók, de van egy másik ünnep is május 25-én, a Jedi nap, melyet a Los Angeles Városi Tanács alapított 2007-ben, a harminc éves évforduló tiszteletére.

Egész játékbirodalmak épültek erre a sorozatra:  a Mattel, a Hasbro, a Lego - csak, hogy a legnépszerűbbeket említsem -, mind meglovagolták ezt a népszerűséget. Tehát a legenda folytatódik, a legkisebbek által is.

Előzetes a Star Wars VII. rész: Az ébredő Erő című részből
 


Az új robot

A sorozat filmjei

"Csillagok háborúja I.: Baljós árnyak - Star Wars Episode I.: The Phantom Menace
A Star Wars saga negyedik darabja, de kronológiailag az első. Valamint ez volt az első film, ami újra megjelent 3D-ben.

A film két Jedivel kezdődik, akiket a Naboo körül állomásozó Kereskedelmi Szövetség alkirályához küldtek, hogy megoldjanak egy kereskedelmi vitát.
Amikor a helyzet erőszakossá fajul, a Jedi-k és a Naboo bolygó királynője, Padmé Amidala elmenekülnek a bolygóról, hogy a Galaktikus Köztársaság szívében, a Coruscanton találjanak békés megoldást a bolygó problémáira.
A távozás során a hajó megsérül, így a gyors javítások érdekében a Tatooine bolygóra kell leszálljanak.
Itt találkoznak Anakin Skywalker rabszolga fiúval, akit mélyen áthat az Erő.
Amikor a csapat visszatér a Naboo-ra, rá kell döbbenniük, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint gondolták.
Ezzel együtt a Sith-ek is felütik a fejüket; a Jedik ősi ellenségei, visszatértek.

A film 1999 május 19-ikén került bemutatásra, közel 16 évvel az utolsó film, a Jedi visszatér után.
A megjelenést szélkörű média és nagy várakozás övezte. A rajongóktól és kritikusoktól ért vegyes kritikák ellenére a film 924,3 millió dollár bevételt hozott, így a Saga a legnagyobb bevételű filmje lett.
A film újra megjelent 2011 szeptemberében Ble-ray kiadásban, majd 2012 február 10. újra bemutatták a mozikban 3D-s formában.

Csillagok háborúja II.: A Klónok támadása - Star Wars Episode II: Attack of the Clones
A Star Wars saga előzmény trilógiájának második része, melyet 2002 május 16. mutattak be. Ez az első Star Wars film, amihez nagy felbontóképességű, digitális, 24 filmkockás rendszert használtak a film legtöbb élőszereplős jeleneteihez.

A film 10 évvel játszódik a Naboo-i csata után, mikor is a Galaxis a polgárháború szélén áll. A renegát Jedi mester, Dooku gróf vezetése alatt, több ezer csillagrendszer vált ki a Galaktikus Köztársaságból.
Amikor Padmé Amidala szenátor ellen egy merényletet követnek el, a Jedi Tanács két Jedi lovagot küld a védelmére; Obi-wan Kenobit és fiatal tanítványát Anakin Skywalkert. A későbbi események hatására a Tanács megbízza Obi-want a merénylő felkutatásával, míg Anakin azt a feladatot kapja, hogy védje meg a szenátor asszonyt.
A Jedik hamarosan a szeparatista mozgalom szívében találják magukat; és kitörnek a Klónháborúk.

A filmet James McTeigue közreműködésével George Lucas rendezte és több mint 300 millió dollár bevételt hozott, ezzel kassza sikert aratva. Azonban az új rész nem múlta felül elődjét a bevételeket illetően. Ez volt az első olyan év, ahol a Star Wars nem aratott legnagyobb kassza sikert; azt a Pókember vitte el.
A Klónok támadása 2011 szeptemberében jelent meg Blu-ray DVD-n.

Csillagok háborúja III. rész: A Sith-ek bosszúja
A Star Wars filmsorozatának harmadik része, de a hatodik, amit elkészítettek. 2005. május 19-én, csütörtökön mutatták be és a premierjét (konkurencián kívül) a Cannes Fesztiválon tartották meg május 15-én.
A filmet nagyban véve a kritikusok pozitívan fogadták, főleg a két előzményfilm összehasonlításában. Számos jegypénztári rekordot ütött a nyitóhetében, és több, mint 800 millió dollárt gyűjtött be világszerte, ezzel az egyik legjövedelmezőbb film volt 2005-ben.
Ez a második Star Wars film, amihez nagy felbontóképességű, digitális, 24 filmkockás rendszert használtak a film legtöbb élőszereplős jeleneteihez.
A filmet Blu-ray formátumban 2011 szeptemberében adták ki.

Három évvel a Klónháborúk kezdete óta a nemes Jedi-lovagok hatalmas Klónsereget vezetnek galaxis-szerte a Független Rendszerek Konföderációja ellen.
A Galaktikus Köztársaság főkancellárja felfedi igazi kilétét Sith Nagyúrként és cselszövést leplez le, hogy uralja a galaxist, hogy a Köztársaságot Galaktikus Birodalommá változtassa.
A hős Jedi Anakin Skywalkert elcsábítja az Erő sötét oldala és Darth Sidious új tanítványává válik—Darth Vaderré.
A Jediket Obi-Wan Kenobi és Yoda Jedi-mester híján kiirtják és bujdosásba kényszerítik.
A galaxis egyetlen reménye Anakin saját utódai – az ikergyermekek titokban születnek, akikből felnőve Luke Skywalker és Leia Organa hercegnő lesz.

Az utolsó Star Wars film, amit kiadtak (a Star Wars 7-ig 2015-ben), ami lezárja az előzmény trilógiát és előkészíti az eredeti trilógia eseményeit.

Star Wars IV. rész: Egy új remény, amit eredetileg „Csillagok Háborújaként” mutattak be, egy 1977-es sci-fi film, amit George Lucas írt és rendezett.
A 6 film közül ezt mutatták be elsőként a Star Wars sagában; 3 további film megelőzi a történetet a sorozat belső kronológiájában.
Úttörő volt a speciális effektek használatában, ez, az első Star Wars film, minden idők legsikeresebb maroknyi filmjei közé tartozik és általánosan az egyik legbefolyásosabbnak is tartják.

A film körül-belül 19 évvel játszódik a Galaktikus Birodalom megalapítása után; a Halálcsillagon az építkezés befejeződött, egy olyan fegyveren, ami képes elpusztítani egy bolygót.
Miután Leia Organa hercegnő, a Lázadók Szövetségének egyik vezetője, megkaparintja a fegyver terveit abban a reményben, hogy talál majd egy gyenge pontot, de elfogták őt és a Halálcsillagra vitetik.
Időközben egy ifjú, Luke Skywalker nevezetű farmer találkozik Obi-Wan Kenobival, aki száműzetésben élt évekig a sivatagbolygón, a Tatooine-on.
Amikor Luke otthonát felégetik és a nénikéjét és a bácsikáját megölték, Obi-Wan megkezdi Luke Jedi kiképzését, amint - Han Solo, Chewbacca, C-3PO és R2-D2 társaságával – megpróbálják kiszabadítani a hercegnőt a Birodalom karmaiból.

Olyan filmek ihlették, mint a Flash Gordon sorozat és Akira Kurosawa szamurájos filmjei, valamint rengeteg igényes munka, a Joseph Campbell-től származó - Az ezerarcú hős és Frank Herbert Dűne könyvei.
Lucas a Csillagok Háborúján 1974-ben kezdett el dolgozni. 11.000.000 dolláros büdzsével készült és 1977. Május 25-én mutatták be, egy olyan film, ami minden idők legsikeresebbje lett.
215 millió dollárt gyűjtve be az Egyesült Államokban és 337 millió dollárt a tengerentúlon az eredeti mozi bemutatója alatt, valamint számos filmes díjat is nyert, benne 10 Oscar-jelöléssel.
Rengetegszer adták ki újra, néha jelentős változtatásokkal; a legjelentősebb változatok az 1997-es Felújított Változat (Special Edition) és a 2004-es DVD, amit CGI effektekkel és újravett jelenetekkel gazdagítottak.
Blu-ray formátumban is újra kiadták 2011 szeptemberében.

Csillagok háborúja V. rész: A Birodalom visszavág - a második film és az ötödik fejezet George Lucas Csillagok háborúja filmsorozatában.
Eredetileg 1980-ban mutatták be, a film a sorozat legnépszerűbb filmjének bizonyult rengeteg rajongó és kritikus között.
Ez volt a legjobb eladással rendelkező Csillagok háborúja film a mai napig is, elérve a legjobb öt eladást a mozi listában.

A film alatt Han Solót, Csubakkát és Leia hercegnőt Darth Vader és az elit erői végigüldözik a galaxison.
Időközben Luke Skywalker megkezdi a fő Jedi kiképzését Yodával, Obi-Wan Kenobi szellemének utasítása után.
Egy érzelmi és majdnem végzetes párbaj után Vader-rel, Luke egy borzalmas felfedést vesz tudomásul és szembe kell néznie a végzetével.

Változtatásokkal együtt újra kiadták 1997-ben és 2004-ben.
A filmet Blu-ray formátumban is újra kiadták 2011 szeptemberében.
Egy rádióadaptációt is sugároztak a Nemzeti Közszolgálati Rádióban (National Public Radio) az Egyesül Államokban.
A filmet 2010-ben választották ki megőrzésre a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Film Hivatala részeként.

Csillagok háborúja VI. rész: A Jedi visszatér - egy 1983-as sci-fi film, amit Richard Marquand rendezett, valamint Lawrence Kasdan és George Lucas írt.
Ez a 3. Csillagok háborúja film, amit bemutattak és kronologikus sorrendben a 6. film a Csillagok háborúja sagában.

A film YU 4-ben játszódik, egy évvel azután, hogy a Birodalom elfoglalta Felhővárost, amikor Luke Skywalker és a barátai a Tatooine-ra utaznak, hogy kiszabadítsák Han Solo barátjukat az aljas Jabbától, a huttól.
A Birodalom egy még erősebb Halálcsillaggal készül összezúzni a Lázadást, miközben a Lázadó flotta egy masszív támadást indít az űrállomás ellen.
Luke Skywalker szembeszáll az apjával, Darth Vaderrel, egy utolsó fokozódó küzdelemben a gonosz Császár előtt.

A film 1983. Május 25-én debütált és VHS-en és LaserDisc-en is kiadták ebben a formában kétszer is az 1980-as és az 1990-es évek alatt.
A filmek változtatásokkal együtt újra kiadták 1997-ben, és ezt a változatot később VHS-en és Laserdisc-en is kiadták.
A felújított változat DVD-n érkezett meg 2004-ben, de az 1997-es verzióhoz képest további fejújítással és változtatásokkal.
A film eredeti, változatlan verzióját egy új DVD csomagban adták ki 2006 Szeptemberében.
A filmet Blu-ray formátumban is újra kiadták 2011 Szeptemberében.

Star Wars VII. rész: Az ébredő Erő -  a Star Wars film franchise egy újabb epizódja.
A J.J. Abrams rendezte film forgatókönyvét Michael Arndt, Lawrence Kasdan és Abrams írta.
A folytatás első nagyobb szakítása a meglévő Univerzummal, hogy nem lesz alapja a korábbi Expanded Universe-nek, hanem ahelyett, egy eredeti és új történetfonalat vesz fel.
Miután a Walt Disney Company 2012 október 30-án felvásárolta a Lucasfilm Ltd-t George Lucastól, a Disney bejelentette, hogy a Star Wars VII. rész a tervek szerint 2015 december 18-án kerül majd a mozikba, amit a VIII. és a IX. rész követ.
A Star Wars VII. része egy új történetfonalat vesz fel, mely figyelmen kívül hagyja a Expanded Universe-t és csak az eredeti hat filmet, a Klónok háborúja animációs sorozatot és a 2014 április 25-e után megjelent médiatartalmakból fog elemeket átemelni.
2014 január 19-n J.J. Abrams bejelentette a TV Kritikusok Szövetségének sajtókörútján, hogy a VII. rész forgatókönyve elkészült.
Az ezt követő napon január 20-án, Carrie Fisher interjút adott a TV Guide-nak, ahol véletlenül elszólta magát, hogy ő, Harrison Ford és Mark Hamill benne lesznek az új filmben és márciusban vagy áprilisban kezdik meg a munkát.
Nem sokkal utána kiderült, hogy a forgatást 2014 májusában kezdik meg. Ezt igazolta a Lucasfilm 2014 április 29-én."

A 7. részben lényegében két ellentétes oldalon álló, központi karakter életútját és egymás elleni harcát követhetjük végig: hogyan lesz Boyega Jedi-üldöző rohamosztagosából jófiú, Driver pedig ígéretes X-Wing pilótából Sith-tanítvány.
Érdekesség, hogy Spoiler Man szerint J.J. Abrams és Lawrence Kasdan direkt úgy írták meg a forgatókönyvet, hogy a néző végig azt higgye: az idegen Sith nagyúrhoz átpártoló pilóta Han és Leia fia.

Az egész film dizájnja olyan lesz, mintha a '80-as években készült volna, pár évvel A Jedi visszatér után,  a Disney kifejezett kérésére nem lesz vér és durva erőszak a filmben.
A jelenetek 70 százaléka kézzel készített, habszivacs díszletekkel és kellékekkel forgott, csak a maradékban használtak CGI-t.

by: VEJ

forrás: starwarsmedia.hu, index.hu

Vissza májushoz

  

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human