Nemzetközi Sör Nap - International Beer Day
2007-ben alakult meg ez az ünnep, a kaliforniai Santa Cruz városában rendezték meg első ízben augusztus 5-én, s immár elterjedt az egész világon, 6 kontinensen, 50 országban.
2012-ben egy közvéleménykutatás eredményeképpen az ünnep időpontját augusztus első péntekére módosították, ezért mozgó ünneppé vált.
2016-ban a Nemzetközi Sör Nap augusztus 5-ére esik.
A sör ital népszerűsítésére jött létre ez a nap, nem mintha rászorulna a sör erre a propagandára, de ez a nap arra is buzdít, hogy a megszokott söritalunkon kívül kóstoljunk meg más, külföldi gyártók, sörfőzők által készített italokat is.
Ez a nap jó alkalom arra, hogy összegyűjtse a barátokat, s hogy méltányoljuk a sörfőzők érdemeit.
Ezen a napon a vendéglátósok különféle eseményeket szerveznek az étel-ital kínálatuk mellett.
Az ünnephez csatlakozott országok: Egyesült Államok, Örményország, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Bulgária, Kanada, Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Anglia, Franciaország, Görögország, Honduras, Hong Kong, Magyarország, India, Írország, Izrael, Olaszország, Japán, Lettország, Libanon, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Nicaragua, Norvégia, Peru, Lengyelország, Portugália, Puerto Rico, Románia, Skócia, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Dél-Afrika Spanyolország, Sri Lanka, Svédország, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Törökország, Uganda, Egyesült Arab Emírségek, Uruguay, Vanuatu és Venezuela.
Bízunk benne, hogy hazánkba is hamarosan megérkezik ez az ünnepnap.
Mi is a sör?
7000 éves múltra tekint vissza a sörkészítés, Mezopotámiában i.e. 3 ezer évvel már előírták a sörfőzés szabályait, néhol ízesítették gyümölcssűrítménnyel, mézzel ezeket az italokat.
A sör alapanyaga többnyire 4 alkotóelem: a maláta, a komló, az élesztő és a víz, ami a sörtisztasági törvényben már 1516-ban rögzítésre került.
Ezek aránya, minősége, összetétele határozza meg a későbbi sör ízét.
A sört főzéssel készítik, majd erjesztik azt. Ahol nem ragaszkodnak a sörtisztasági törvényhez, ott egyéb anyagokat is adagolnak hozzá a gyártás során.
Különféle alkohol tartalommal hozzák forgalomba ezeket a készítményeket, újabban különböző gyümölcsös ízesítésűeket is gyártanak.
Csomagolásuk palackos, dobozos, és csapolják is hordókból, a vendéglátó helyeken.
Amerikai kutatók kimutatták, hogy a sörben lévő alkotók hatására dopamin termelődik a szervezetben, ami stimulálja az agy jutalmazási központját. Ettől érezzük magunkat fergetegesen, amikor sört fogyasztunk.
Tehát: csak óvatosan! :)
by: VEJ
Vissza augusztushoz
|