Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2021. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2021 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2021 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2020 - 2021

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2021

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

 

 

Legújabb

Horgolt csörgő rágóka

Horgolt állatok

Horgolt játékvilág

 

 

 

 

Kifejező írás
 


kifejező írás

 

1986-ban a pszichológia professzora James Pennebaker felfedezett valami rendkívülit, olyasmit, ami több száz kísérletre inspirálta a kutatókat.

Megkérte a diákjait, hogy 4 napig, naponta 15 percig írásban rögzítsék emlékeiket, olyanokat amik a legnagyobb traumát okozták életükben, amit még nem osztottak meg senkivel.
A kontrollcsoport semleges témákról írt ugyanennyi ideig naponta.

A professzor azt a megállapítást tette 6 hónap elteltével, hogy azok a diákok, akik kiírták magukból a traumás emlékeket, lényegesen kevesebbszer fordultak orvoshoz betegség miatt.

Azóta a psycho-neuro-immunologia már vizsgálja a kifejező írást, a kapcsolatát és működését az immunrendszerre.
A vizsgálatok területei többek között az asztma és ízületi gyulladás, a mellrák és a migrén.
Kansasban például azt találták, hogy a mellrákos nők kevesebb kellemetlen tüneteket tapasztaltak egy hónap kifejező írás után.

Mivel a sebgyógyulás elég látványos folyamat ezért a Kavita Vedhara a University of Nottingham és csapata Új-Zélandon 120 egészséges önkéntesen vizsgálta az összefüggéseket.
Érzéstelenítés alatt 4 mm-es sebet ejtettek a karjuk belső oldalán.
A csoport egyik fele az őt ért lehangoló eseményekről számolt be írásban a kísérlet alatt.
Az eredmény meglepő volt.
A kontrollcsoporthoz képest azok akik kifejező írást alkalmaztak, sebük hatszor nagyobb valószínűséggel 10 napon belül begyógyult.

Azt is vizsgálták még, hogy a kifejező íráskor a tartalom perspektívája (én, ő) milyen hatással van az immunrendszerre, valamint azt is, hogy a fantázia szülte, csak elképzelt és leírt esemény milyen befolyással van a gyógyulásra.

A kísérleti alanyok arról számoltak be, hogy az emlékek felidézése felkavaró volt számukra és ettől akkor rosszabbul érezték magukat.
A tudósok azt gyanítják, hogy stressz hatására a felszabaduló kortizol előnyös hatással lehet az immunrendszerre rövid távon.
Felvetődik még az a kérdés, hogy a kísérletre vajon milyen hatással van az, hogy a páciens mennyire nyitott a kérdésre.

Bárhogyan is de működik, mégsem használják a gyógyításban.

Én azért arra is kíváncsi lennék, hogy ha a leírtakat senki más nem olvassa el, akkor is hatásos ez a mód?
Vagy arra, hogy a történet újraolvasása is kifejt ugyanolyan hatást az alanyból?
A kézzel írt napló hatásos kizárólag, mert fizikailag is megfogható, vagy mehet a vinyóra egyenesen?
Nagyon morbid megfogalmazás, ha nem naplónak, hanem emlékkönyvnek nevezzük? :)

Következtetés: ha a kifejező írás pár hónapig, rövid távon hat az immunrendszerre, akkor mindenkinek ajánlatos naplót vezetni életéről, mint azt eleink nagyon bölcsen tették!

Tehát, ha kiírod magadból az érzéseidet, az megerősíti az immunrendszered! :)

by: VEJ

forrás: bbc.com

A kortizolról bővebben itt olvashatsz

 

Ajándék ötlet
A
jándék ötlet 

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.