Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2021. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2021 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2021 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2020 - 2021

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2021

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

 

 

Legújabb

Horgolt csörgő rágóka

Horgolt állatok

Horgolt játékvilág

 

 

 

 

Afrikai gyermekek világnapja

 

Az afrikai gyermekek világnapja  -  Világnapok - Emléknapok - Jeles napok

 

Kapcsolódó cikk:
Afrika napja

 

„Bőre fehér, vagy színes, teljesen mindegy!
Nem ily sorsot érdemel, aki megszületett!”

 

1976. június 16-án a dél-afrikai Sowetoban több ezer fekete bőrű iskolás gyerek vonult az utcákra, hogy jogaikért felszólaljanak. Jobb minőségű és a saját nyelvükön szóló oktatást szerettek volna. A biztonsági erők belelőttek a tömegbe, több száz fiú és lány halt meg és több mint ezer sebesült volt Ezen a napon világszerte a gyermekek jogaira hívják fel a figyelmet, valamint arra, hogy több millió afrikai gyerek sorsa ma is tragikus és, hogy tenni kell ez ellen.

A legtöbb afrikai országban a népesség több mint fele 15 év alatti. Még ha mától fogva minden családban csak két gyermek születne is, a teljes népesség akkor is még több mint két évtizedig növekedne.

Afrikai gyerekek világnapja

Az Afrikai gyermekek tegnap és ma (2008) című cikkben a népszaporulat okait firtatják.

„Az afrikai gyermek egyik legfőbb jellemzője, hogy sok van belőle. Az ún. “harmadik világban” általában magas a népszaporulat, és Fekete-Afrika ezen a téren a legtöbbször élen jár.

Miben rejlik ennek a páratlan jelenségnek az oka?

Vessünk egy-egy pillantást közülük kettőre, amelyek az okok láncolatának mintegy a végpontjain helyezkednek el. Az egyik a túlnyomórészt az ősök szellemeinek tiszteletén alapuló, fekete-afrikai animista vallások máig termékeny talajában gyökerezik. Az afrikai ember számára az egyik legnagyobb csapás ugyanis az, ha úgy kell meghalnia, hogy nem marad(nak) utána élő fiúgyermek(ek). Annak (azoknak) kell ugyanis bemutatnia (bemutatniuk) a szellemét illető áldozatokat, hogy a túlvilágon el ne pusztuljon, nyugalma lehessen és onnan vigyázhassa az élők sorsát. Márpedig ahhoz, hogy ez így legyen, legalább tíz gyermekre van szükség. Mivel körülbelül egyenlő arányban születnek fiúk és lányok, a biológiai és társadalmi szempontból egyaránt jobban veszélyeztetett (feltételezett) öt fiú közül jó, ha egy megéri az apja halálát. A másik ok napjaink Afrikájának egyik legfőbb vívmányában, minden ország többé-kevésbé működőképes egészségügyi hálózatában gyökerezik. Ma is ezen a földrészen a legmagasabb ugyan a gyermekhalandóság, de mégis lényegesen csekélyebb a (mondjuk) száz évvel ezelőttinél. Így a túlbiztosításra berendezkedett afrikai családnak “nyakában marad a fölösleg”. Ezek az okok sem magyaráznak meg mindent, de talán mégis több fényt vetnek a homályos képre.”

És a tények

Afrikában az emberek egészségügyi ellátása rendkívül bizonytalan. Kevés a szakképzett orvos és ápoló, elavultak a rendelkezésre álló műszerek, a kórházak pedig a túlterheltség miatt sok esetben csak a legsürgősebb eseteket fogadják.

A jelenlegi 40 millióról 50 millióra nőhet öt éven belül az árva gyermekek száma Afrikában, e gyerektömeg felének szüleit az AIDS betegség viszi el - közölte az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) képviselője.

Douglas Webb, az Unicefnek a gyermekek és az AIDS témakörével foglalkozó munkatársa az afrikai gyermekek világnapja alkalmából az Afrikai Unió (AU) rendezte nemzetközi konferencián szólalt föl az etiópiai fővárosban. Amint arra a szakember rámutatott, az árvaság komolyan visszaveti a gazdasági fejlődést. "Évente legalább egymilliárd dollárra van szükség" ahhoz, hogy az árva gyermekeket iskolába járassák, és biztosítsák az egészségügyi ellátást számukra a jelenséggel leginkább érintett 16 afrikai országban - közölte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az árvák vannak a leginkább kitéve annak a veszélynek, hogy elhurcolják őket gyerekkatonának, vagy hogy prostitúcióra kényszerítik őket.

A konferencián fölszólalók javasolták, hogy a világ hét legfejlettebb ipari állama és Oroszország tűzzék a jövő hónapban Skóciában tartandó csúcstalálkozójuk napirendjére a problémát. Tizenegy fekete-afrikai országban az árva gyerekek száma meghaladja a 15 százalékot a gyerekseregen belül. A térség legnépesebb államában, a 130 milliós Nigériában közel 8 millió olyan gyermek van, aki elveszítette legalább az egyik szülőjét, közülük csaknem 2 millióan az AIDS miatt.

Természetesen a világ országai mellett nagy szerep jut a fejlesztési segélyekkel foglalkozó nem állami szereplőknek és az egyéni adományozóknak is. (Sok lehetőséged van arra, hogy segíts Te is! Keress a neten helyeket, ahova utalhatsz!)

A napjaink egyik legpusztítóbb gyógyíthatatlan betegségének számító AIDS főként az afrikai kontinenst sújtja. Milliók szenvednek, miközben a kór rohamosan terjed tovább...

Az 1985-ös hivatalos adatok világszerte 11000 HIV-pozitív személyt tartottak nyilván. Az eltelt alig több mint húsz év során, a mérsékelt becslések szerint is, legkevesebb 20 millióan haltak meg az AIDS szövődményei következtében. A mai becslések alapján 35-45 millióra tehető a fertőzöttek aránya, mely szám a következő évtized során akár meg is duplázódhat. Ugyan a betegek többsége elmaradott, szegény országokban él, azonban a vírus terjedése a fejlett világban is töretlen.

A leginkább veszélyeztetett térségnek a szubszaharai Afrika számít, ahol közel 30 millió ember él a fertőzés következtében halálra ítélve. Világszinten a Dél-afrikai Köztársaságban tartják számon a legtöbb beteget, több mint 5,3 millió HIV-pozitív személyt. Lakosságarányosan Svázi föld a tragikus „világelső”: 38% felett van az AIDS-esek aránya, vagyis több mint minden harmadik ember fertőzött.

A legnehezebb helyzetben a háborús övezetben élő családok vannak, ők alig jutnak orvosi ellátáshoz, tiszta vízhez és megfelelő táplálékhoz. Az emberek 70 százaléka napi 2 dollárból él, és ez még az élelemre sem elég. Az öt éven aluli gyerekeknek több mint a fele visszamaradt a fejlődésben az éhezés miatt, és egy részük soha nem hozza be a lemaradást, akkor sem, ha később elég ennivalót kap.

Az egészségügyi rendszer problémái mellett nem szabad megfeledkezni az afrikai országok oktatási rendszereit érintő kihívásokról sem. Az anyagi és humán erőforrások hiánya ezen a területen komoly nehézségeket okoz. Kevés a szakképzett oktató és a tanításra alkalmas hely. Az iskolának használt, mindenféle komfortot nélkülöző épületek sok esetben egyáltalán nem alkalmasak sem a tanításra, sem a tanulásra. Nincsenek padok, székek, táblák, de sok esetben áram és ivóvíz sem áll rendelkezésre. A diákok pedig csak nagy nehézségek árán juthatnak tanszerekhez. Egy füzet vagy egy toll igazi kincsnek számít ezeken a helyeken.

A helyzet súlyosságát, talán az olvasni tudók rendkívül kicsi aránya tükrözi a legjobban. Mauritániában, Szenegálban és Bissau-Guineában is a népesség 51%-a tud olvasni. De ez egyáltalán nem meglepő, ha belegondolunk abba, hogy ezekben az országokban a diákok mindössze 7-8 évet járnak iskolába, fele annyit, mint magyar társaik.

Az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Célok második pontjának célja, hogy 2015-re a világon minden iskoláskorú gyermekre ingyenesen jusson alapfokú oktatáshoz! Az aláíró országok támogatásainak köszönhetően a helyzet némileg ugyan javult az ezredforduló óta, de segítségre még mindig nagy szükség van. Afrikai diákok százainak könnyítené meg a tanulmányait, ha iskolai felszerelésekhez jutnának.

Kiemelt terület még a szociális intézmények támogatása. Ezen belül is az ápolást, gondozást nyújtó, valamint a rehabilitációs intézményeket. A térségben jelentős azoknak a gyermekeknek és fiataloknak a száma, akik a közelmúltban lezajlott fegyveres konfliktusoknak köszönhetően elvesztették a családjukat vagy erőszaknak estek áldozatul. Ők árvaházakban vagy más gondozást nyújtó intézményekben kaphatnak, de leginkább csak kaphatnának segítségek. Sajnos ezekből az intézményekből nagyon kevés van és azok is nagyon rosszul felszereltek. Nekik van talán a legnagyobb szükségük a támogatók segítségérére.

Szegénység turizmus

Főleg azok a régiók érdekesek, ahová egy "átlagos" utazó egyedül általában nem jut el, akármilyen vastag a pénztárcája. Arra is van lehetőség, hogy a valósággal szembesülni kívánó turisták privát idegenvezetővel vessék bele magukat a gettóba, vagy vasútállomásokon élő utcagyerekekkel találkozzanak. A tavalyi évben például a válság ellenére 10 százalékkal több ilyen útra fizettek be az ismert nevű luxus utazási irodánál. Ez összefügg azzal a trenddel, miszerint az emberek már unják a luxushoteleket, és a tengerparti nyaralás helyett valódi élményeket akarnak a pénzükért.

Míg a kritikák szerint ez csak egy újabb úri hóbort, amiből csak az utazási irodák profitálnak, az ilyen túrák szervezői azzal érvelnek, hogy ezek a kirándulások jótékonykodásra késztetik az utazókat, a pénzből pedig a nyomornegyedek lakóit támogatják. Az említett iroda létrehozott egy jótékonysági szervezetet, így az ügyfelek adakozhatnak is, miután eleget borzongtak, és elégedetten térhetnek vissza az ötcsillagos szállodájukba.


 

források: afrikáért.hu, Borsa.hu, ng.hu, ahu.hu, zoldmod.hu, mti.hu-OS

Kislexikon:

Az AIDS elterjedése Afrikai országonként

 

Ország Fertőzöttek száma Aránya Halálozás/év
Angola 240.000 3,90% 21.000
Benin 68.000 1,90% 5.800
Botswana 350.000 37,30% 33.000
Burkina Faso 300.000 4,20% 29.000
Burundi 250.000 6,00% 25.000
Csád 200.000 4,80% 18.000
Dél-afrikai Közt. 5.300.000 21,50% 370.000
Elefántcsontpart 570.000 7,00% 47.000
Eritrea 60.000 2,70% 6.300
Etiópia 1.500.000 4,40% 120.000
Gabon 48.000 8,10% 3.000
Ghána 350.000 3,10% 30.000
Guinea 140.000 3,20% 9.000
Guinea-Bissau 17.000 10,00% 1.200
Kamerun 560.000 6,90% 49.000
Kenya 1.200.000 6,70% 150.000
Kongói Közt. 90.000 4,90% 9.700
Kongói DK 1.100.000 4,20% 100.000
Kp-afrikai Közt. 260.000 13,50% 23.000
Lesotho 320.000 28,90% 29.000
Libéria 100.000 5,90% 7.200
Madagaszkár 140.000 1,70% 7.500
Malawi 900.000 14,20% 84.000
Mali 140.000 1,90% 12.000
Mozambik 1.300.000 12,20% 110.000
Namíbia 210.000 21,30% 16.000
Niger 70.000 1,20% 4.800
Nigéria 3.600.000 5,40% 310.000
Ruanda 250.000 5,10% 22.000
Sierra Leone 170.000 7,00% 11.000
Sváziföld 220.000 38,80% 17.000
Szenegál 44.000 0,80% 3.500
Szomália 43.000 1,00% na.
Szudán 400.000 2,30% 23.000
Tanzánia 1.600.000 8,80% 160.000
Togo 110.000 4,10% 10.000
Uganda 530.000 4,10% 78.000
Zambia 920.000 16,50% 89.000
Zimbabwe 1.800.000 24,60% 170.000

 

Oldal tetejére

Vissza júniushoz

 

Ajándék ötlet
A
jándék ötlet 

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.