Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2021. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2021 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2021 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2021 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2020 - 2021

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2021

 

 

 

időjárás

Időjárás - most  EU fővárosok

Időjárás előrejelzés Budapest

Budapest booked.net
+C

Max.: +

Min.: +

Pén, 01.01.2021

Szmogtérkép Magyarország

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

 

 

Legújabb

Horgolt csörgő rágóka

Horgolt állatok

Horgolt játékvilág

 

 

 

 

Építészet és habitat világnap

 

Habitat nap
 


Kapcsolódó cikkek:
A lakáskultúra világnapja

Elképesztő lakberendezési ötletek


Az ENSZ október első hétfőjét jelölte meg Építészeti Világnapként, 1986 óta tartják, Magyarországon 1988 óta. Az Építészek Világnapja pedig október 6.-a, 1998-tól tartják e napon. Az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) nyilvánította világnappá.

Céljuk, hogy felhívja a figyelmet a humán környezet állapotára, kiemelten a városok szegény népességének helyzetére, alapjogukra a méltó emberi hajlékhoz.

Az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célkitűzéseiben 2020-ig 100 millió, nyomornegyedekben élő ember életének javítását irányozza elő a világon. A fejlődő országokban azonban a vidéki lakosok elvándorlása a városi nyomornegyedekbe csak fokozza a népesség gyarapodását a bádogvárosokban. Az UN-Habitat elnevezésű ENSZ-program vezetője szerint a következő 45 évben megháromszorozódhat és a 3 milliárdot is elérheti a nyomornegyedekben élők száma a világon, ha nem történik semmi e folyamat megállítására.

A megfelelő lakás fogalma:

1. a lakhatás jogi biztonsága, azaz védelem az erőszakos kilakoltatás ellen;
2. alapszolgáltatásokhoz és infrastruktúrához való hozzáférés (ivóvíz, energia,
szennyvízcsatorna, fűtés, világítás, stb.);
3. megfizethetőség (a lakhatással kapcsolatos költségeknek olyan szinten kell lennie, hogy más alapvető szükséglet kielégítését vagy megszerzését ne veszélyeztesse);
4. lakás alapvető minőségi és mennyiségi elemei (alapterület, fűtés, stb.);
5. biztosítani kell az elesett csoportok lakáshasználatának lehetőségét (idősek,
gyerekek, mozgáskorlátozottak, halálos betegek, HIV fertőzöttek, természeti
katasztrófák áldozatai, stb.);
6. elhelyezkedés (a megfelelő lakásnak olyan helyen kell lennie, amely lehetővé teszi a munkába járást, valamint egészségügyi szolgáltatás, iskola, és egyéb szociális szolgáltatások igénybe vételét);
7. kulturális megfelelés (a lakás megépítési módjának és az építéshez használt
anyagoknak alkalmasnak kell lennie a kulturális identitás és különbözőség kifejezésére).

A gyakorlati lakáspolitika alapvető kérdése, hogy 1. mit tekintünk elfogadható (megfelelő) lakáskörülménynek, és 2. miként határozzuk meg a háztartási kiadások elfogadható szintjét.

A fentiek alapján a szegénységi lakhatási problémákat az alábbi, mérhető paraméterekkel írhatjuk le:
- háztartás lakáskiadásai és háztartás jövedelme hányadosa, amely a
megfizethetőséget méri;
- lakásminőség, amelyet az alábbi jelleggel mérünk: közművesztettség, zsúfoltság,
ártalmak/veszélyforrások.

1970 és 1979 között 900 ezer lakás épült, az azt követő 10 évben már csak 630 ezer, de a 3 szobás és az annál nagyobb lakások aránya (ami már egy minőségi elemet képvisel) 20 %-ról 38 %-ra növekedett, tehát arányaiban majdnem megduplázódott.


 

habitat nap


 

A lakásállomány minőségi problémáit jól jelzi, hogy 1980-ban a lakások 40 %-ában nem volt fürdőszoba, és a lakások 27 %-a egyszobás volt. Míg 1980 és 1990 között komoly, bár a korábbi évtizedhez képest kisebb mértékű mennyiségi növekedés jellemző, addig az elmúlt két évtizedben már minőségi változások domináltak. Az egy szobára jutó személyek száma 1,6-ról 1,1 csökkent 1980 és 1990 között. Ez a mennyiségi javulás értelemszerűen lassult az 1990-es években. A minőségi javulást jól jellemzi, hogy a vezetékes gáz ellátás 40 %-ról 80 %-ra, a közcsatornával ellátott lakások aránya 43,8-ról 57,2 %-ra emelkedett, és növekedett a komfortos lakások aránya is.

habitat nap

A lakásprobléma egyik legfontosabb eleme a szociális bérlakások hiánya, ami jelentős részben a lakásprivatizációra vezethető vissza. Az 1990 elején meglévő 721 ezer lakás 85 %-át értékesítették az önkormányzatok, és csupán 36 ezer lakást építettek, illetve vásároltak a vizsgált 17 évben. A lakásmegszűnéseket is figyelembe véve 2007 végére összesen alig 140 ezer önkormányzati bérlakás volt Magyarországon.

Magyarországon a lakástámogatási rendszer főbb pilléreinek a következő támogatások
tekinthetők:
• Lakástulajdon szerzéshez kapcsolódó támogatások
• Bérlakás állomány növekedését elősegítő programok
• Lakásfelújítást, korszerűsítést elősegítő lakásprogramok és területi
beavatkozások
• Lakásfenntartási támogatás és hátralékkezelési programok

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy a magyar lakásrendszerben tehát 1990-es évek elején lényegében eltűnt az ún. „mennyiségi lakáshiány”. A mai lakásprobléma (poverty housing) következő elemeit különböztethetjük meg:

• a lakások komfortfokozata nem elfogadható (hiányoznak az alapkomfort feltételei:
fürdőszoba és belső WC);
• a lakások leromlott állapotúak (elhanyagolt, felújítások elmaradtak, stb.);
• a lakás elhelyezkedése okoz problémát, amikor a lakás „környékével” vannak gondok
(megközelíthetőség, környezeti problémák, stb.);
• a lakás nagysága nem megfelelő (zsúfolt, magas laksűrűség);
• a lakáshoz jutás korlátozott, hiány van a megfizethető bérlakásokban;
• a lakásköltségek nem megfizethetők.

 

habitat nap

A „Mindenkinek joga van az emberhez méltó otthonhoz!”

című fotókiállítást rendezett 2012. szeptember 29-én, a Habitat for Humanity Magyarország.

A magyarországi lakhatási szegénység problémáit bemutató képeket és a hozzájuk tartozó leírásokat a szervezet különös módon tette közzé: az Erzsébet tér padjai fölé kis házakat építettek, ezekbe beülve élvezhették a járókelők a kiállítást. A kiállításhoz nyereményjáték is kapcsolódott.

forrás: epiteszforum.hu, epitinfo.hu, mek.hu, Lakhatási szükségletek Magyarországon (Városkutatás Kft. 2009. május)

Vissza októberhez

 

Ajándék ötlet
A
jándék ötlet 

2021

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner