Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg

Világnapok - Emléknapok - Jeles napok - VEJ


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2017 - 2018

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2017

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 
 

 

 

A katonai térképészet napja

 

A katonai térképészet napja

 

Február 4-e hazánkban a Magyar katonai térképészet napja, annak tiszteletére, hogy 1919. február 4-én alakult meg a Magyar katonai térképészeti csoport.

Kapcsolódó cikkek:
A magyar honvédelem napja

A 19. században több kísérlet is történt az önálló magyar topográfia megalakítására, de ez elől az osztrákok mindig elzárkóztak. A törekvések, inkább polgári vonatkozásúak voltak, és csak kis részben valósultak meg.

A kiegyezés után a hadsereg és azon belül a térképészet közös lett, ugyanakkor Magyarországon csak polgári térképkiadók működtek, elsősorban a Kogutowicz Manó, a világhírű geográfus és térképész, és Hölzel Ede által alapított Magyar Földrajzi Intézet (1890).

Az I. világháború idején a hadi felmérés és térképezés, vagy a tábori kartográfia és nyomda területén találkozhatunk sok magyar névvel. Közülük többet a Magyar Katonai Térképészeti Csoport tagjaként az alapítók sorában tartunk számon.

Az önálló magyar katonai térképészet igénye, az első világháború alatt is felmerült. A hadrendbe bevonult térképész tisztek már 1917–ben kérvényezték áthelyezésüket a Magyar Földrajzi Társaságba. A háború még véget sem ért, amikor dr. Kogutowicz Károly egyetemi tanár, és a Magyar Földrajzi Intézet igazgatója, az önálló magyar térképezés megszervezését Lajos Kirchlechner Károly tábornokkal - együttesen tervezetet terjesztettek elő a honvédelmi minisztériumba az Állami Térképíró és Földleíró Intézet felállítása érdekében.

Kezdetben a bécsi intézet kettéosztásával akarták létrehozni a Magyar Katonai Földrajzi Intézetet, de végül a megosztás helyett egy önálló hazai intézmény mellett döntöttek, melynek a létrehozására mihamarabb sort akartak keríteni.

Az 1918-as őszirózsás forradalom után Magyarország teljesen önálló, független állammá vált. Így mint önálló államnak létre kellett hoznia mindazokat az intézeteket, amelyek a kettős monarchiában közös intézményként szerepeltek. Ilyen közös intézet volt a K. und K. Militärgeographisches Institut is. A Monarchia felbomlását követően a bécsi intézetet nemzetközivé akarták tenni, az intézet ügyeit pedig az érdekelt államok küldöttei rendezték volna.

1918. november 5.-én a hadügyminiszter megbízta Hajts Lajost, és a magyar bizottságot, hogy a magyar államot képviseljék a bécsi örökség ügyében. A magyar bizottság elnöke Hajts Lajos volt. A magyar küldöttség nem támogatta a bécsi intézetre vonatkozó javaslatot. A bizottság munkája lassan haladt. A Nagykövetek Tanácsa végül az intézet felszámolása mellett döntött, a bécsi intézet anyagát felosztották az utódállamok között. A hadügyminisztériumban Fischer-Niamessny Gyula őrnagy segítette a térképészet ügyét: a hadiszállítmányokból itt maradt felszerelések begyűjtésével.

Az első magyar katonai térképészeti szervezet megalakítását Hajts ezredes, a fő szervező; Kirchlechner alezredes, az első parancsnok; és Lendvay Károly őrnagy, minisztériumi referens kezdeményezte. Az ügyet támogatta továbbá: Tombor Jenő alezredes, Lorx Győző ezredes, valamint magánérdekből dr. Fasching Antal, miniszteri tanácsos és Kogutowicz igazgató.

Bőhm Vilmos magyar hadügyminiszter 1919. február 4-ei 2377. számú (10-1919.) rendeletével létre hozta a Magyar Katonai Térképészeti Csoportot, parancsnoknak Kirchlechner Károly alezredest nevezték ki, akit emiatt minden szolgálat alól felmentettek.

Valamennyi rendelkezésre álló illetve a jövőben rendelkezésre jutó szakképzett mappeurt, térképrajzolót, geodétát, kataszteri mérnököt stb. ebben az önálló csoportban egyesítette. A csoport közvetlenül a Hadügyminisztériumnak volt alárendelve. A bécsi anyagok hazaszállítása a Külügyminisztérium feladata lett. Magyarország megkapta a területét érintő nyomólemezeket és térképeket, ezen kívül elavult nyomógépeket, és régi fajtájú mérőműszereket.
A békeszerződés szerint a Ferenc József-féle térképműveknek a magyar területre eső 1:25000 méretarányú felmérési, és az 1:75000 méretarányú részletes térképek összes felmérési alapanyagát, eredeti rajzait és nyomólemezeit. Valójában eredeti felvételi lapok csak Budapest területéről, részletes térképek pedig csak a Duna vonala mellől, és a nyugati országhatár környékén levő területekről álltak rendelkezésre, a többiről pénz ellenében készíthettünk másolatot.

Magyar Katonai Térképészeti Csoport feladata a szervezőmunka és a feladatok felmérése volt, hogy az ország katonai térképigényeit kielégítse; a 30-40 évvel korábbi, megöröklött, elöregedett térképek felújítását megszervezze, és a térképészképzést beindítsa. Legfőbb tevékenységük azonban egy új felmérés előkészítése volt. A szaktudományok fejlődése során új osztályokat (légi fényképmérés) kellett felállítani, elavult eljárásokat (rézmetszés) megszüntetni, a legmodernebbeket bevezetni. Megkezdődött az anyagok gyűjtése, tanfolyamok szervezése, a műszerállomány kiegészítése.

Az 1920. június 4.-én aláírt trianoni békeszerződés kimondta: Magyarországon térképezést csak polgári feladatokra szabad végezni. A békeszerződés lehetővé tette az antanthatalmak számára a magyar katonai intézmények ellenőrzését. 

A Magyar Katonai Térképészeti Csoport 1921 tavaszán Belitska Sándor hadügyminiszter rendeletének (HÜM/110 titk.r. 1920. II. 5.) értelmében magasabb szervezeti fokozatba lépett, alcsoportjai csoporttá alakultak és új nevet kapott a csoport: Magyar Királyi Katonai Térképészeti Intézet. Hajts Lajos ezredes maradt az Intézet igazgatója.

by: VEJ

forrás: portal.zmne.hu, lazarus.elte.hu

Vissza februárhoz

  

 

 

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére

ajánlott böngésző


Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!