Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg

Világnapok - Emléknapok - Jeles napok - VEJ


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2018. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2018 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2018 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2018 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2017 - 2018

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények

 

 

 

időjárás

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

Naptári adatok 2017

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 
 

 

 

A magyar honvédelem napja

 

A magyar honvédelem napja

 

1992-től minden év május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, mely napon Buda várának 1849-es bevételére emlékeznek.

A  haderő ünnepe talán a legtöbb névváltoztatáson keresztül ment esemény, noha időpontja csak egyszer változott. Az ötvenes években létrehozott parádé a rendszerváltás után szelídített kiadásban bukkan fel évről évre. A katonák védőszentje Szent Adorján.

A Szovjetunió befolyása alá került országok mindegyikében megjelent a Vörös Hadsereg napja analógiájára létrehozott katonai ünnepség. Magyarországon a számos elnevezést megélt honvédelem napját az 1848-as forradalom csatájának évfordulójára, szeptember 29-re tűzte ki a hatalom, bár a rossz nyelvek szerint a választást segítette, hogy a Mihályok ekkor ünneplik névnapjukat, beleértve Farkas Mihályt, egykori honvédelmi minisztert is.

4.jpg

A kommunizmus „arculatváltásai” az ünnep elnevezéseiben is lecsapódtak: honvédség napja, Néphadsereg napja, fegyveres erők napja. Az egyetlen fix pont a pákozdi csata időpontja volt közel negyven éven keresztül. Az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, az úttörőkre pedig akadályversenyek és vetélkedők vártak. 

A rendszerváltás után felmerült az ünnep megreformálása. Elérkezett az ideje, hogy szeptember 29-ét lecseréljék, és tiszta lappal indulva másik időpontra tűzzék ki az ünnepet. Az új dátumot szintén az 1848-49-es szabadságharc szolgáltatta. Budavár visszaszerzése a császári katonáktól május 21-re esett, a mai honvédelem napjára.

Az országban számos rendezvényt tartanak, ezek közül a budapesti és az ópusztaszeri emelkedik ki. Budapesten a Felvonulási téren a lakosságnak kínálnak igen sokrétű programot reggeltől estig. Ópusztaszeren zártabb az ünneplés, a katonacsaládoknak rendeznek összejövetelt.

3.jpg

A fegyvernemi nap

A fegyvernemi nap az egyes fegyvernemekhez, szakcsapatokhoz, illetve szolgálati ágakhoz tartozó katonai szervezetek és intézetek egyik kiemelten fontos rendezvénye, mely esemény kiváló lehetőséget biztosít az adott szervezet személyi állományának széles társadalmi nyilvánosság előtti bemutatkozására, a fegyvernemek hagyományainak ápolására és bemutatására, valamint a védőszentek kultuszának megőrzésére. A fegyvernemi napokra meghívhatók az állami és társadalmi szervek, az önkormányzatok, társfegyveres erők és testületek, rendészeti szervek és egyházak képviselői.

 A Magyar Honvédség fegyvernemi ünnepei:

- Február 04. A katonai térképészet napja - 1919-ben ezen a napon alakult meg az önálló magyar katonai térképező csoport
- Február 06. A rádiótechnikai fegyvernem napja - 1946-ban ezen a napon mérték meg először magyar radarral a Föld-hold közti távolságot
- Február 08. Informatikai Szolgálat Napja - Neumann János halálának évfordulója
- Március 01. A polgári védelem és a Haditechnikai kutatók és fejlesztők napja
- Március 23. Az ejtőernyősök napja - 1918-ban ezen a napon hajtotta végre Bocskai Antal repülő hadnagy az első magyar ejtőernyős ugrást
- Április 25. Műszakiak Napja - a szabadságharc seregének hídászai Komáromnál megépítik az első tutajhidat
- Április 30.  A katonazene napja - Lehár Ferenc születésének évfordulója
- Május 04. Vegyivédelmiek Napja - Szent Flórián napja
- Május 29.  Magyar Békefenntartók Napja
- Június 06. Közlekedési Szolgálat Napja - Baross Gábor születésnapja
- Június 14.  Honvédségi Beruházók, Ingatlankezelők, Fenntartók és Üzemeltetők Napja - az elhelyezési szolgálatok napja
- Június 27. Gépesített Lövészek Napja - Szent László napja
- Július 01. Egészségügyi Szolgálat Napja - Semmelweis nap, a magyar egészségügy napja
- Július 01. Hadkiegészítők Napja - 1968-ban ezen a napon alakították meg a megyei hadkiegészítési rendszert
- Július 08. Katonai ügyészek Napja – ezen a napon jelent meg a honvédség katonai bűnvádi perrendtartásáról szóló 1912. évi XXXIII. törvénycikk az Országos Törvénytárban
- Július 25. Harckocsizók Napja - Szent Kristóf napja
- Augusztus 01. Fegyverzettechnikai Szolgálat Napja - a Tüzér Ellátó Csoportfőnökség megalakulásának (1950) évfordulója
- Augusztus 14. Katonai Meteorológia Napja - Dr. Hille Alfréd születésnapja
- Augusztus 15. A légierő és repülő fegyvernem napja - Nagyboldogasszony ünnepe
- Szeptember 01. Személyügyi Igazgatás Napja
- Szeptember 17. Híradók (és elektronikai szervezetek) Napja - Puskás Tivadar születésnapja
- Szeptember 28. Tűzszerészek Napja
- Szeptember 29. Szárazföldi Csapatok Napja
- Október 15. Hadműveletiek Napja - ezen a napon alakult meg a Hadműveleti Főcsoportfőnökség
- November 11. A  katonai felderítők napja - Szent Márton napja
- November 16. Pénzügyis és Számviteli Szolgálat Napja - 1996-ban, ezen a napon vált önállóvá a szolgálat
- December 01. Logisztikusok Napja - ezen a napon alakult meg az Anyagi-Technikai Főcsoportfőnökség
- December 04. Tüzérek (tábori tüzérek, csapatlégvédelem, légvédelmi rakétacsapatok) Napja - Szent Borbála napja
- December 16. Elektronikai Hadviselés Napja - 1974-ben ezen a napon vált önállóvá a szolgálat

valamint még

- November 03-a. 2004-ben ezen a napon szerelt le az utolsó sorkatona. A honvédelemről szóló 2004. évi CV. Törvény rögzíti – egyebek mellett - a hadkötelezettség megváltozott szabályait.

Érdekesség:

A fegyveres erők közé tartozott a honvédség, a határőrség, a vám-és pénzügyőrség, a tűzoltóság és a büntetés-végrehajtás.

forrás: unnep.eu, honvedelem.hu

Oldal tetejére

Vissza májushoz

 

  

 

 

2018

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére

ajánlott böngésző


Elõre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent. Adj, azért hogy mi is segíthessünk.    *****    A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!