Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2019. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2019 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2019 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2019

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

Fogyasztóvédelmi világnap

 

Fogyasztóvédelmi világnap

 

Kapcsolódó cikk:
A méltányos kereskedelem (fair trade) világnapja
A Magyar Termék Napja
Európai kereskedelmi nap

A fogyasztóvédelmi világnapot 1983 óta ünneplik annak emlékére, hogy  John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot
- jog a biztonsághoz,
- az információhoz,
- a választáshoz és a
- képviselethez.

Az évek során ezek száma nyolcra növekedett
- meghallgatás,
- kártérítés,
- oktatás,
- egészséges környezet.

Ezen irányelvek alapján alakította ki működését a Fogyasztóvédelmi Világszervezet (Consumers International, CI), illetve az egyes országok saját fogyasztóvédelmi hivatalai is.

Nem csak karácsonykor viheti vissza, amit vett!

Bár a hazai jogszabályok az alapvető védelmet biztosítják a vásárlók számára, egy kekeckedő boltos még így is alaposan megkeserítheti az életünket, ha az újonnan vásárolt tévé, laptop, mobiltelefon vagy egyéb elektronikai eszköz nem úgy működik, ahogy azt elvárnánk. Hány napig küldhetünk vissza egy terméket? Meg kell-e őrizni a csomagolást? Kinek kell állnia az elromlott termék visszaküldésének költségét?

Nem sokan tudják, hogy a vásárlást követő nyolc munkanapon belül vissza lehet vinni vagy küldeni az árucikket, ha meggondolnánk magunkat, és ez a szabály az internetes áruházakra is érvényes - tudtuk meg dr. Fülöp Zsuzsannától, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) szóvivőjétől.

Csomagolás nélkül is vissza kell venni a műszaki cikket.

Annak ellenére, hogy sok webshopban ennek ellenkezőjét állítják, a kereskedőknek megbontott vagy akár meg sem lévő csomagolás esetén is kötelező visszavennie a terméket - persze ez egy felbontott étrend-kiegészítő vagy gyógyszer esetén nem így van, az ilyen jellegű termékeket csak bontatlanul lehet visszaszolgáltatni. Műszaki eszköz esetében a kiegészítők - például használati utasítás, kábelek - hiánytalan meglétét ugyanakkor kérhetik az eladók ilyen esetben is, még ha a papírdoboztól megváltunk is.
Mikortól ketyeg a nyolc nap az internetes rendelés esetén? A csomag átvételének időpontjától, viszont a visszajuttatás gyorsasága miatt nem kell aggódni ilyen esetben sem: a határidő lejárta előtt csupán jelezni kell, ha el akarunk állni a vásárlástól, amit célszerű írásban megtenni, hogy később ne tagadhassa le az eladó. Ha a terméket olyan kereskedőnél vásároltuk, amely rendelkezik ügyfélszolgálattal vagy saját üzlettel, biztosítania kell a személyes leadás lehetőségét, ha viszont csak webshopot üzemeltet, kérheti, hogy postán vagy futárral küldje vissza a vásárló, amelynek költségét ilyenkor a vásárlónak kell fedeznie.

Csak megbízható helyről rendeljünk külföldről.

Az NFH szóvivőjétől megtudtuk, a hivatal elvileg külföldi webshopok esetében is szabhat ki bírságokat, de a valóságban tapasztalataik szerint nagyon nehéz és hosszadalmas hatékonyan fellépni ilyen esetekben. Egységes fogyasztóvédelmi szabályozás egyelőre még az EU-n belül sem létezik, mindig annak az országnak az előírásai érvényesek, amelyben az üzlet vagy webshop működik. A szükséges ismeretek beszerzésében az Európai Fogyasztói Központ magyarországi irodájához fordulhatnak segítségért a magyar állampolgárok, ahol akár a külföldi szerveknek elküldendő iratok lefordításában is segítenek bárkinek.
 
Egy évnél nem lehet rövidebb a jótállás.

Találkoztunk olyan hazai webshoppal, amelyen új mobiltelefonokat a piaci árnál valamelyest olcsóbban árulták, ha fél év garanciával is beéri a vásárló. Fülöp Zsuzsanna szerint ez szabálytalan, a tartós fogyasztási cikkekre ugyanis a vonatkozó kormányrendelet alapján kötelezően legalább egy év jótállást kell biztosítania a forgalmazóknak.
Arról, hogy mi számít tartós fogyasztási cikknek, a törvényben lehet részletesen olvasni (PDF letöltése), a bruttó tízezer forintnál drágább mobiltelefon, számítógép, televízió vagy pendrive például ezek közé sorolható.
A jótállás fogalma egyébként azt jelenti, hogy a vásárlástól számított egy éven belül visszavihető a termék javításra, melynek költségét az eladó állja, s neki kell bizonyítania azt is, ha az eszköz nem megfelelő használata okozta annak hibáját: ilyenkor ugyanis a vásárlónak saját költségén kell elvégeztetnie a javítást. Sokan szokták emlegetni azt a szabályt, amely szerint a vásárlást követő három napon belül visszavitt terméket köteles cserélni az eladó, ez a kötelesség azonban csak olyan problémák esetén áll fenn, ha az akadályozza a rendeltetésszerű használatot, kisebb hibákat javítással is lehet orvosolni.
A gyártók egy éven túlmenően is kínálhatnak extra garanciális szolgáltatásokat, de az ezekre vonatkozó feltételeket már saját maguk határozhatják meg.

Olcsó kütyükhöz csak szavatosság jár.

Tízezer forintnál olcsóbb eszközökre nem jótállást, hanem szavatosságot kell biztosítani, ami elsősorban a gyártási hibák ellen nyújt védelmet. A szavatosság minden termékre kötelezően két év, melynek első hat hónapjában az előírások szerint a forgalmazónak vélelmeznie kell, hogy a termék problémáját egy olyan rejtett hiba okozza, amely már gyártáskor is fennállt. A hat hónap leteltét követően azonban a vásárlóra hárul a bizonyítás feladata. Jó példa a különbség illusztrálására a pendrive, amelyből kapacitásától függően tízezernél drágábban és olcsóbban is lehet kapni típusokat: előbbiek esetén egy évig kell a gyártónak bizonyítania, hogy nem megfelelő használat okozza a termék hibáját, utóbbiaknál ez az idő a felére csökken.

A jótállás érvényesítéséhez a megfelelően kitöltött, lepecsételt jótállási jegy önmagában, akár a blokk nélkül is elegendő, de a gördülékenyebb ügyintézés miatt érdemes ezt is megőrizni, mert ezzel is igazolni lehet a vásárlás helyét és időpontját.
Az elromlott tévé elszállítását az eladó fizeti.
Míg egy laptopot vagy mobiltelefont különösebb probléma nélkül vissza lehet vinni, egy jókora plazmatévé visszajuttatása már komoly problémába ütközhet még akkor is, ha valakinek van saját autója. A törvény szerint a tíz kilogrammnál súlyosabb vagy tömegközlekedéssel nem szállítható, esetleg rögzített bekötésű berendezések javítását a helyszínen - egy tévé esetében praktikusan a vevő lakásában - kell megoldani, ha ez nem lehetséges, akkor a szállítás költségét az eladónak kell fizetnie - garanciális javítás esetén.

Ha elhúzódik a javítás, nem igazán lehet mit tenni.

Megkérdeztük az NFH képviselőjét, mi a helyzet akkor, ha egy forgalmazó vagy gyártó elhúzódóan javítja készülékünket. Sajnos ezzel kapcsolatban a magyar jogszabály nem fogalmaz túl egyértelműen, csupán azt írja elő, hogy törekedni kell arra, hogy a termék javítása 15 napon belül elkészüljön. Ez a megfogalmazás lehetővé teszi az eladók számára, hogy szinte korlátlanul húzhassák az időt, mert nincs olyan időtartam meghatározva, amely után cserére lehet kötelezni a cégeket.

A fogyasztóvédők tanácsai szerint túlságosan hosszan elhúzódó javítás esetén a vásárlónak a sokadik érdeklődés után érdemes például azzal próbálkoznia, hogy egy-két héttel későbbi időpontot megjelöl céldátumként, és rávenni a gyártót arra, hogy ha addig sem készül el az eszköz, akkor cserekészüléket kaphasson. Ha erre sem hajlandó az eladó, és hetekkel később sem kapja kézhez a javított eszközt a vásárló, az NFH tanácsadó irodájának valamelyikét vagy egy megyei békéltető testületet érdemes felkeresni, amelynek munkatársai az eladóval és a vásárlóval egyaránt kommunikálva segítenek a feleknek megállapodásra jutni.
Ezek a testületek azonban semmiféle hatósági jogkörrel nem rendelkeznek, így ha egy eladó egyáltalán nem hajlandó semmilyen kompromisszumra, csak a bírósági eljárás jöhet szóba, ami viszont pénz- és időigényes procedúrát jelent. Az NFH közvetlenül nem kötelezhet egyetlen eladót sem termék cseréjére, legfeljebb az áramütés lehetősége vagy más miatt életveszélyes készülékek forgalmazását tilthatja meg, vagy a tisztességtelen eszközökkel operáló kereskedőkre róhat ki bírságot.

Mikor kérhetjük vissza a vételárat?

Mint azt Fülöp Zsuzsanna elmagyarázta, a magyar jogszabályok előírják a szavatossági igények sorrendjét, ennek értelmében elsőként javítást vagy a termék cseréjét lehet kérni. Ha ebben nem sikerül megállapodni az eladóval, akkor azt is kérhetjük, hogy az eredeti vételárból egy méltányosnak tartott összeget visszatérítsenek a vevőnek. Ha ezzel sem jutnak dűlőre a felek, végső megoldásként vissza lehet kérni a vételárat, vagyis elállni a szerződéstől.
A legnehezebb helyzet az olyan rejtett, nehezen előcsalható hibák megléte esetén áll elő, amilyen például a minduntalan lefagyó számítógép, amelyet hardverhiba, de nem megfelelően beállított szoftver is okozhat. Ilyen esetben független intézeteknél végeztetheti az eszköz bevizsgálását az eladó és a vevő egyaránt saját - egyébként meglehetősen borsos - költségére. Mivel nem létezik olyan szerv, amelynek szakvéleménye felülbírálná a másikat, ha a gyártó megbízásából készült vizsgálat szerint a termék hibátlan, a vásárlóé szerint viszont hibás, ugyancsak a bíróságon lehet eldönteni, kinek van igaza.

forrás: AFP

Vissza márciushoz

  

2019

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!    *****    A nyárra való tekintettel óriási akciót indítok.Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft.A konzultáció ingyenes!    *****    Ha diplomás asztrológustól szeretnél horoszkópot + 3 éves elõrejelzést,rendeld meg.Most minden megrendelés csak 2000 Ft    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    "Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések." - Vámpírnaplók FRPG    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A horoszkóp a lélek tükre, most nagyon kedvezõ nyári lehetõség, akcióra van lehetõséged, használd ki. Várlak az oldalon!    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    Megnyitottunk. Magyarország jelenleg talán egyetlen rajongói oldala a népszerû Holnap Legendái sorozatról. Nézz be.    *****    ANELIATH - egy középkori világ - fórumos szerepjáték    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték - ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték - &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    DIGIMON DIGITAL Monsters a digimonok rád várnak, kattints látogass meg minket!!!! A legjobb a íme a világon!    *****    >> Nézz be a "THE 100" (A visszatérõk) címû sorozattal foglalkozó lapra! Információk, érdekességek, interjúk, képek! <<    *****    A horoszkóp olyan lehetõségeket mutat,amire nem is gondoltál,a konzultáció során mindenre választ kapsz teljesen ingyen!