Világnapok - Emléknapok - Jeles napok
Világnapok - Emléknapok - Jeles napok


angol.jpg


 

 

Munkaszüneti és pihenőnapok 2019. - Magyarország

Egyházi mozgó ünnepek

Munkaszüneti napok 2019 - az Európai Unió országaiban és az USA-ban

Munkaszüneti napok 2019 - Amerika országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Ázsia országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Afrika országaiban

Munkaszüneti napok 2019 - Ausztrália és Óceánia országaiban

Iskolai naptár 2018 - 2019

Virágzás (pollen) naptár

Éjszakai rendezvények 

Naptári adatok 2019

 

 

 

időjárás

Időjárás - most

Időjárás - holnap

Időjárás - előrejelzés

Szmogtérkép - Magyarország

Szmogtérkép Budapest

Budapest szmogtérképe

UV sugárzás - Magyarország

UV térkép

Vészjelzés - Európa

Vészjelzés - Föld

 

posta icon

Irányítószám keresés a világ összes országában - Postcodes

 

 

 

 

 

Kikapcsoló

SUDOKU

 

 

Szállás megyénként szallas.hu 

Szállás megyénként szallasguru

 
 

 

 

A víz világnapja


Víz világnap

 

Kapcsolódó cikkek:
Forrásvizek napja
Energiahatékonysági világnap
Környezetvédelmi világnap
Az óceánok világnapja
A planetáris tudat világnapja
Érdekességek a vízről, a jégről
A gyógyvíz

A Víz világnapjának megünneplését 1992-ben kezdeményezték a Rio de Janiero-ban tartott környezetvédelmi konferencián. Az ENSZ közgyűlése elfogadva a javaslatot, március 22-ét jelölte meg a Víz világnapjának, ezzel hívva fel a figyelmet a víz fontosságára életünkben.

A legcsodálatosabb elem a  Víz!
Értheted ezt, ha sétáltál tavaszi esőben, ha rácsodálkoztál már egy harmatcseppre, ha láttál jégvirágos ablakot, vagy hópihét a kezeden, ha hallottál vízesés zuhogását, patak csobogását, ha rajzoltál párás ablaküvegre... Vigyázzatok erre a csodára! :)

Az ünnep célja, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

A Víz:

A víz rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag, a Föld felszínén és mélyén található és a légkörben is jelen van. Az ásványok és kőzetek, valamint a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan része. Nélkülözhetetlen az élet minden területén. Az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában megtalálható.
 


A víz színtelen, szagtalan, íztelen folyadék.
Az ivóvíz kellemes ízét a benne oldott anyagok okozzák.
A „víz” megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezzük, 1 liter vízből kb. 1750 liter gőz keletkezik.
A víz különleges tulajdonsága, hogy változatos körülmények között a fagyni kitett meleg víz hamarabb fagy meg, mint mellette a hideg (Mpemba-paradoxon).

A víz (lat. aqua) a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O (dihidrogén-oxid).
Olvadáspontja: 0 °C, forráspontja: 100 °C 101,3 kPa nyomáson.
A szuper tiszta víz egészen -48 Celsius fokig hűthető jegesedés nélkül.
A víz jéggé alakulásához apró, szilárd szennyezőanyagoknak kell a vízben lenniük, amik körül a jéggé alakulás megindulhat, az elektromos töltés befolyásolja a folyamatot.
Hűtése folyamán megváltozik a szerkezete, s ez nemcsak a halmazállapotra vonatkozik, hanem a kristályszerkezetére is, melynek 16 változata ismert.
A víz megfagyásakor kialakuló kristályszerkezetben hidrogén-híd kötések alakulnak ki, amelynél a hidrogén atommagok közti távolság nagyobb, mint a kovalens kötésű hidrogén és oxigén atommagok közti távolság, és egyre inkább eltávolítja egymástól a vízmolekulákat. Ez okozza azt, hogy a jég sűrűsége kisebb, mint a vízé és fagyáskor a többi anyagtól eltérően a víz térfogata megnő (mintegy 9%-kal). Ezért úszik a jég a vízen.
 -120 °C alatt a víz sűrűn folyóvá válik, -135 °C-nál üvegesen áttetsző lesz kristályszerkezet kialakulása nélkül.
Dipólus molekula, oxigénatomok negatív, a hidrogénatomok pedig pozitív töltésűek..
Sűrűsége 4 °C-on maximális, 20 °C-on 998,2 kg/m³.


A Föld készletei:

A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja.
A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, s az édesvíz 98%-a felszín alatt helyezkedik el.
Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik.
Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával.

Az élő szervezet:

Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja.
A vér ozmózisnyomásának normál szinten tartásában is jelentős szerepe van.
Ajánlott a napi legalább 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása, ez az alapvető igénye szervezetünknek.
Két-három napnál tovább az orvostudomány mai állása szerint az ember nem élheti túl a vízhiányt.

Ivóvíz

Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz, amely megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak. Amennyiben oldott ásványianyag tartalma meghaladja az 500 mg/l-t, ásványvíznek minősül, és „ásványvíz” felirattal palackozható.

Előírt felső értékhatárok Magyarországon:

    Arzén 10 μg/l
    KOl (mg/l) 3,5
    Klorid (mg/l) 100
    Vas (μg/l) 200
    Mangán (μg/l) 50
    Nitrát (mg/l) 50
    Nitrit (mg/l) 0,1
    Ammónium (mg/l) 0,2
    Összes keménység (CaO mg/l) 50-350
    Vezetőképesség (μS/cm) 2500
    Nátrium (mg/l) 200
    Szulfát (mg/l) 250
    pH 6,5-8,5

A Víz Világnapja alkalmából az ország számos pontján várják a fürdők rendezvényekkel, oktató- és szabadidős programokkal, gyógyvízkóstolással a vendégeket.
Csatlakozó gyógyfürdők és programok 2017.

Víz világnap

by: VEJ

forrás: wikipedia.org, cosmosmagazine.com,

Vissza márciushoz

  

2019

Világnap:

olyan évenként ismétlődő, a világra, vagy számos földrészre kiterjedő ünnep, amelyet különböző nemzetközi-, vagy világszervezet hirdetett meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, a figyelem felhívása céllal, pl. az ENSZ, VHO, környezetvédelem, szakmák napjai , egy napos, világ jelentőségű esemény.

Nemzetközi nap:

olyan évenként ismétlődő, számos országra kiterjedő ünnep és figyelemfelhívó nap, amelyet különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan, esetenként rendezvényekkel, konferenciákkal ünneplik. pl. az ENSZ, UNESCO, tematikus figyelemfelhívó nap, nemzetközi jelentőségű események.

Nemzeti ünnep:

olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam, vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg,  Magyarországon: március 15. augusztus 20, október 23. Munkaszüneti napok.

Emléknap:

olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Általában egy olyan történelmi győzelem, vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai, a  nép tagjai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak. A tragikus nemzeti eseménnyel kapcsolatos emléknap másik neve nemzeti gyásznap. A nemzeti emléknapok fontossága és az ünneplésük mértéke országonként eltérő.

Jeles nap:

olyan ünnepnapok, melyeket egy esemény ünneplésre méltóvá tesz, melyhez országszerte állandó hagyomány, szokás fűződik, pl: egyházi ünnep. Sokféle jeles nap van, például a születésnapok, esküvők, de a Karácsony és a Húsvét is az.

Disable Ctrl Key, Right click and F12
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
                    

Kapcsolat
Felhasználási feltételek

lap tetejére


Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.